IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около пандемията отново помрачиха настроенията на европейските борси

Негативните икономически данни и опасенията на Фед допълнително убиха оптимизма на инвеститорите

19:36 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия на фона на засилените страхове сред инвеститорите, свързани с щетите, които разпространението на коронавируса продължава да нанася на глобалната икономика, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,94 на сто до 333,97 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 2,56%, или 276,84 пункта, до ниво от 10 542,66 пункта.

Френският индекс CAC изтри 2,85% от стойността си, смъквайки се до равнище от 4344,95 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира понижение от 1,51% до 5904,05 пункта.

Индустриалното производство в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната отчете общ спад от над 10% през март 2020 г. заради въздействието на мерките за ограничаване на COVID-19.

Сянката на пандемията продължава да сковава пазарите по света. До момента са регистрирани над 4,2 млн. случаи на заразени с COVID-19 в глобален план. Смъртните случаи надхвърлят 293 хил. души.

Фокусът на инвеститорите беше насочен към изказването на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, която предупреди, че икономическото възстановяване ще отнеме време и проблемите с ликвидността могат да се превърнат в проблеми с платежоспособността.

„Дългите периоди на безработица могат да навредят или да прекратят кариерата на служителите, тъй като техните умения губят стойност, а професионалните мрежи пресъхват и оставят семействата с по-голям дълг“, каза Пауъл. „Загубата на хиляди малки и средни предприятия в цялата страна би унищожила трудовото и семейно наследство на много бизнес и обществени лидери и ще ограничи силата на възстановяването“, заяви още той.

В Европа, брутният вътрешен продукт на Великобритания се сви с 5,8 на сто на годишна база за март, след като коронавирусната криза ескалира и правителството на Борис Джонсън нареди да се изключи голяма част от икономиката, за да се спре разпространението на вируса.

В същото време продължава и сезонът на корпоративните отчети. По-рано днес Commerzbank записва загуба за първото тримесечие на фона на нова порция преструктуриране и справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Германският кредитор отчете нетна загуба от 295 млн. евро през първите три месеца на годината – по-лоши резултати от прогнозираните 240 млн. евро. За сравнение, през същия период на миналата година тя отчете печалба от 122 млн. евро.

Акциите на банката поевтиняха със 7 на сто при затварянето на търговията.

Книжата на TUI Group изтриха 1,6% от стойността си, след като компанията обяви, че трябва да свие разходите си, за да се справи със спада от коронавирусната пандемия. Дружеството възнамерява да съкрати до 8000 работни места, за да ограничи щетите, нанесени от пандемията.

Швейцарската компания Alcon успя да се изкачи на върха на Stoxx 600, тъй като акциите ѝ поскъпнаха с над 4% след представения силен тримесечен отчет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още