IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около третата вълна на коронавируса помрачиха европейските борси

Volvo се озова на дъното на Stoxx 600, след като акциите ѝ поевтиняха със 7 на сто заради мрачната прогноза, свързана с недостига на чипове

19:34 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По-голяма част от основните европейски борсови индекси приключват сесията на червена територия на фона на опасенията сред инвеститорите относно третата вълна на коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,12% до 423,65 пункта.

Германският показател DAX напредна с 0,03% до 14 662,02 пункта.

Френският индекс CAC регистрира спад от 0,39% до 5945,3 пункта.

Британският измерител FTSE изтри 0,4% от стойността си, понижавайки се до ниво от 6699,19 пункта.

щатски щатски

Инвеститорите обърнаха внимание на икономическите данни от Великобритания. Безработицата в страната неочаквано спадна до 5% през трите месеца до януари, когато страната влезе в нова блокада заради коронавируса, показват официални данни във вторник. Отделни ранни официални данни, базирани на данъчни регистри, показват увеличение от 68 хил. в броя на служителите през февруари спрямо януари, въпреки че общият брой е с 693 хил. души по-нисък от година по-рано, преди началото на пандемията. 

Настроенията сред инвеститорите бяха помрачени в началото на тази седмица заради ръста в броя на заразените от коронавирус в региона. Трейдърите виждат в това риск от ново затягане на мерките за овладяване на пандемията, което от своя страна ще засегне икономиката и темпа на нейното възстановяване.

В същото време стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) анализира действието на три лекарства за лечение на коронавируса. Те използват моноклонални антитела, които спират размножаването на вируса в човешкия организъм. Едно от тези лекарства е Regeneron, с което беше лекуван президентът на САЩ Доналд Тръмп. То вече има одобрението на американската Федералната агенция по лекарствата (FDA). ЕМА оценява и лекарството на южнокорейския производител Celltrion.

При индивидуалните акции книжата на швейцарската компания за онлайн фармацевтични услуги Zur Rose Group поскъпнаха с 8,6%, след като американският кредитор Morgan Stanley повиши рейтинга на нейните акции.

На дъното на Stoxx 600 се озова шведската автомобилна компания Volvo, чиито книжа поевтиняха със 7%, след като предупреди, че глобалният недостиг на чипове ще навреди на производството ѝ през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още