Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Опасенията от повишаване на инфлацията отново натежаха върху европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4% в четвъртък

Опасенията от повишаване на инфлацията отново натежаха върху европейските борси

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък със спад, след като повишаването на доходността по държавните облигации и волатилността на американските пазари неутрализираха оптимизма за възстановяване на икономиката на еврозоната, а слабите резултати на Standard Chartered и Anheuser-Busch също натежаха, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е надолу с 0,4%, след като се повиши с 0,5% по-рано през деня, като скокът на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната и по американските държавни ценни книжа заради очаквания за повишаване на инфлацията, натежа върху големите сектори.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,11% и завърши деня на ниво от 6651,96 пункта. Германският DAX е надолу с 0,69% до равнище от 13 879,33 пункта, а френският CAC 40 отбеляза спад от 0,24% до равнище от 5783,89 пункта.

Нагласите за икономиката в еврозоната нараснаха повече от очакваното през февруари, подкрепени от повишаването на оптимизма в индустрията, услугите и сред потребителите, което засилва очакванията за инфлация, водещи до по-висока доходност по държавните облигации през последните седмици.

„Притесненията от ръст на инфлацията изглежда се засилват, ако се съди по неумолимия ход нагоре на кривата на американските държавни ценни книжа и новооткритата популярност на традиционни убежища срещу инфлация като суровините“, коментират анализатори от Rabobank.

„На този кръстопът аргументите за нова инфлация и особено страхът от инфлация, породена от ултра разхлабените парични и фискални политики, отекват ясно на пазарите“, допълват те.

Сектори като здравеопазването и комуналните услуги отбелязаха спад на фона на продължаващия натиск от покачването на доходността по държавните облигации.

Но сектори, свързани със суровините, бяха сред най-добре представилите се, подкрепени от ръста на цените на суровия петрол и на металите.

Стимулите от големите централни банки миналата година помагат на бенчмарка Stoxx 600 да нарасне с над 50% спрямо срива заради коронавируса през март 2020 г.

Макар че до момента европейският индекс се представя по-слабо от американския S&P 500, който достига рекордни върхове, фонд мениджъри очакват скокът на корпоративните печалби да тласне европейските борси до исторически върхове до края на 2021 г., сочи неотдавнашно допитване на Ройтерс.

На копоративния фронт книжата на Standard Chartered поевтиняха с 6,2%, след като компанията обяви спад на годишната си печалба.

Цената на акциите на Anheuser-Busch InBev, най-големия производител на бира в света, се понижи с 6,2%, въпреки че компанията обяви по-висока от очакванията тримесечна печалба, а книжата на Bayer поевтиняха с 6,4%, след като компанията съобщи, че основната й печалба през четвъртото тримесечие е спаднала заради конкуренцията на североамериканския земеделски пазар.

На върха на Stoxx 600 цената на акциите на компанията за стоманени тръби Tenaris скочи с 13,7%, след като тя обяви, че приходите й от продажби в края на миналата година са нараснали спрямо предходното тримесечие благодарение на повишаването на сондажната дейност.

Силно скъсените книжа на авиокомпанията Air France KLM поскъпнаха с близо 2%, като според трейдърите ръстовете са стимулирани от short squeeze.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Още по темата: Европа европейски борси

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Credit Agricole подслажда офертата си за Creval