Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Опасенията от Wall Street се пренесоха и на европейските борси

След двудневно възстановяване курсовете в Европа поеха надолу

Опасенията от Wall Street се пренесоха и на европейските борси

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

След двудневно възстановяване курсовете на европейските фондови пазари отново поеха надолу в петък. Спекулациите за увеличаване на американския данък върху капиталовата печалба, който вече беше понижил курсовете в Ню Йорк предишната вечер, натежаха и на Стария континент.

Въпреки това Dax успя да ограничи временните спадове от повече от един процент, след като колебливите американски индекси се преместиха на положителна територия.

В крайна сметка водещият германски индекс загуби 0,27% до 15 279,62 пункта. За борсовата седмица, която започна обещаващо в понеделник сутринта с рекордно високото ниво от малко над 15 500 пункта, водещият индекс претърпя понижение от 1,2 процента. MDax за средноголемите германски акции спадна в петък с 0,31 процента до 32 772,46 пункта. SDax, от друга страна, се повиши с половин процент в края на седмицата.

Паневропейският Stoxx 600 временно приключи сесията със спад от 0,2%, като секторът на здравеопазването се срина с 1,1%, докато повечето основни борси навлязоха на отрицателна територия.

Във Франция CAC 40 отчете понижение от 0,15% до 6257,94 пункта. В Испания IBEX 35 загуби 0,44% до 8618,60 пункта, а италианският FTSE MIB загуби само 0,05% до 24 386 пункта. Единствено британският FTSE 100 не се озова на червено, но не отчете и ръст – той приключи без промяна на ниво от 6938,56 пункта.

Икономическото възстановяване на еврозоната започна през април, като услугите се върнаха към растеж, а производството се разшири с рекордни темпове. Ценовият натиск се засили, тъй като компаниите се сблъскаха с безпрецедентно забавяне на доставките.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit през април се повиши до 53,7 пункта от 53,2 пункта през предходния месец и над пазарните очаквания за 52,8 пункта. Последните данни сигнализират за най-бързия темп на нарастване на бизнес активността на частния сектор от миналия юли, подкрепен от рекордното разширяване на производството и възстановяването на дейността в сектора на услугите.

Великобритания регистрира най-големия бюджетен дефицит в мирно време през фискалната година, приключила през март, макар и по-малък от очакваното. Публичният дълг в Обединеното кралство достигна 28 млрд. британски лири през март 2021 г., с 21 млрд. британски лири повече в сравнение с март 2020 година, надминавайки прогнозите за 22,5 млрд. британски лири. Това е най-високото ниво на поет дълг през този месец от годината от началото на статистиката през 1993 г.

„Данните за PMI тази сутрин продължават да показват въздействието на облекчаването на ограниченията, като положителните настроения стават все по-очевидни в доминиращия сектор на услугите във Великобритания“, казва Дийн Търнър, икономист в UBS Global Wealth Management.

„Тъй като всички сектори показват подобрение спрямо март, ние вярваме, че това показва допълнителната сила на икономиката през следващите месеци“.

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха с 5,4% през март, значително надминавайки очакванията преди премахването на ограниченията.

Проучване на GfK показа, че настроенията на британските потребители този месец се покачват до най-високата си точка от началото на пандемията, тъй като икономиката започва да се отваря частично.

Днес бе поредният голям ден от сезона на отчетите в Европа, като Air Liquide, Schaeffler и LafargeHolcim са сред компаниите - сини чипове, които представят резултати. Renault и Merck провеждат своите годишни общи събрания.

Daimler повиши прогнозите си за печалбата за 2021 г. в петък сутринта, но предупреди, че глобалният недостиг на чипове може да продължи да тежи върху продажбите през второто тримесечие. Акциите на производителя на Mercedes-Benz бяха приблизително непроменени при затварянето на пазара.

Вторият по големина германски софтуерен концерн след SAP  - Software AG, счита, че напредва с преструктурирането на компанията въпреки спада в продажбите в началото на годината - с 12% до 183 милиона евро. Software AG иска да насочи бизнеса си повече към облака. Книжата се обезцениха с 0,4% до 36,28 евро.

Положителен коментар на анализатори издигна Vossloh на върха на SDax. Акциите на групата за пътно инженерство поскъпнаха със 7,68% до 43,45 евро. Експертите в Deutsche Bank повишиха акциите от „Hold“ до „Buy“ и повишиха ценовата цел от 40 на 56 евро.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Марио Драги се отказа от премиерската си заплата