IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за глобалната икономика повлияха негативно и на борсите в Европа

Общоевропейският индекс Stoxx 600 е надолу с над 12% от началото на годината досега

19:03 | 18.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха сесията си на червено във вторник на фона на засилващите се опасения за забавянето на световната икономика, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с понижение от 0,64%, а повечето сектори и основни борси се оказаха на негативна територия.

Бенчмаркът е надолу с над 12% от началото на годината досега основно заради засилените страхове за възможното забавяне на глобалната икономика и политическата несигурност. Индексът е напът да отбележи и четвъртия си пореден месец на спад.

Сред водещите пазари британският показател FTSE 100 приключи с най-голямо понижение – от почти 1%. Френският индекс САС отписа 0,75% от стойността си, а германският DAX 0,19%.

Компаниите от петролния и газов сектор бяха най-големите губещи във вторник, завършвайки с 2,29% надолу, след като суровият петрол поевтиня още повече заради опасения за свръхпредлагане. Цените на петрола потънаха до 15-месечно дъно след новината, че производството в САЩ и Русия е ударило рекордни нива преди планираното намаление на добива от ОПЕК и съюзниците му.

На корпоративния фронт британската Indivior се издигна до върха на европейския бенчмарк. Производителят на лекарства обяви, че ще продава по-евтина версия на водещото си лекарство за лечение на наркотични зависимости, докато в същото време запази прогнозите си за годишна печалба и приходи. Акциите на вписаната в Лондон компания поскъпнаха с над 18% след новината.

Getlink също се търгуваше с повишение в следобедната сесия. Доброто представяне се дължи на новината, че френската строителна компания Eiffage е закупила 5% от Getlink, която оперира тунела между Франция и Великобритания. Цената на книжата на Getlink скочи с почти 5,5%.

В другия край акциите на доставчиците на комунални услуги поевтиняха с около 2% след новината, че SSE и Npower на Innogy са се отказали от плановете си да слеят енергийните си операции във Великобритания, позовавайки се на „предизвикателни пазарни условия“. Сделката щеше да създаде втория по големина енергиен доставчик във Великобритания. Книжата на Innogy поевтиняха с 0,69%, а на SSE с над 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Както досега???От 2009 досега се надуваше един балон на акциите на водещите компании. Сещаш се какво значи цената им да скочи за по малко от 10 години с 3,5 пъти?!!Сещаш се какво значи само за ден тези акции да се обезценят с над 8 % !!Скока на цената на газта ще им се отрази още по зле. А лошото с доставките на газ тепърва започва. В началото на зимата сме, а не в нейния край. КРИЗАТА ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
ти па , балони и кризи и драми чак , най-много на Импа да не му платят един-два от регулярните дивиденти през годината , другото си тече както досега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Вижте какво се случва с цените на горивата . За два месеца цената им от 86 долара за барел днес те са 58 !!Сринали са се с 32% !!!Цената на ГАЗА спрямо миналогодишната по това време е скочила с 46% !!!Индекса Dow 30 който през 2009 тръгна от нива 7062 достигна в началото на тази година нивата 26146 като към момента се срина до 23600. Надутият балон на акциите ГРЪМНА. СЕГА ЗАПОЧВА ИСТИНСКАТА ДРАМА !!ТИТАНИК ПОТЪВА БАВНО , НО СИГУРНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още