Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Опасенията за инфлацията подплашиха европейските инвеститори

Нови икономически данни от втората по големина икономика също не очароват анализаторите

Опасенията за инфлацията подплашиха европейските инвеститори

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инфлацията и слабите икономически данни се отразиха негативно на европейските фондови пазари в сряда. Търговията на дребно в Китай пострада от строгите мерки за ограничаване на коронавируса в някои региони на страната през август. Данните за промишленото производство на страната също разочароваха. EuroStoxx 50, водещият индекс за еврозоната, спадна с 1,09 % до 4145,94 пункта. През деня отстъплението се увеличаваше все повече и повече.

Подобна изглеждаше и ситуацията на големите национални борси. Френският Cac 40 загуби 1,04 % до 6583,62 пункта. Британският FTSE 100 обаче се представи значително по-добре с минус 0,05 процента до 7030,45 пункта. Той беше подкрепен от производителите на нефт и суровини, чиито акции бяха търсени на фона на продължаващото покачване на цените на петрола, желязната руда и промишлените метали.

Германският водещ бенчмарк Dax също се озова на червено в сряда следобед. Водещият германски индекс завърши търговията с минус 0,68 процента до 15 616,00 пункта. По този начин параметърът изтри целия ръст, натрупан досега от началото на седмицата.

В края на търговията MDax на 60-те средни акции на фондовия пазар показа още по-силен спад от 1,18 процента до 35 449,10 пункта. Това беше и дневният му минимум.

Анализаторът Франц-Георг Венер от Index Radar посочва, че озовавайки се на около 15 600 пункта, Dax е на нивото от началото на април. С други думи – през последните няколко месеца не се е случило кой знае какво. Икономическите перспективи за Европа сега стават все по-несигурни, отбелязва анализаторът Майкъл Хюсън от търговската компамия CMC Markets UK. В средата на седмицата слабите икономически данни от Китай допълнително подхранваха настъпващите икономически притеснения. Втората по големина икономика в света отново страда все повече от последиците от пандемията на коронавируса при търговията на дребно и в индустрията, поясни още Хюсън.

Индустриалните компании в еврозоната, от друга страна, значително разшириха производството си през юли. В сравнение с предходния месец общото производство се е увеличило с 1,5 %, както съобщи статистическата служба Евростат в сряда. Анализаторите очакваха среден ръст от едва 0,6 %. В сравнение с предходната година производството се е увеличило със 7,7%.

„Икономиките все още не са се върнали до нивата си от преди кризата“, пишат анализаторите на Helaba. „Възстановяването напредва. Забавянето влиянието на паричната политика от година или повече не трябва да се пренебрегва“, казват още те.

На този фон данните за индустриалното производство са важни и позволяват да се направят изводи за развитието на паричната политика. Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) в момента подкрепят икономическото възстановяване след пандемията с огромни по обем покупки на облигации и ниски лихвени проценти.

Това създава инвестиционна криза, която подхранва ралито на пазарите на акции. Ако централните банки намалят подкрепата си с оглед на икономическото развитие, един важен двигател на фондовите пазари ще изчезне.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските индекси започват седмицата с леки повишения