IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията на пенсионната реформа в Германия се засилва

Двете страни спорят относно икономическите последици от частичното намаляване на пенсионната възраст

19:48 | 28.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Опозицията на пенсионната реформа в Германия се засилва

Бизнесът в Германия заедно със своите политически съюзници ще проведе поредна атака срещу предложенията на правителството пенсионната възраст за мъжете с над 45-годишен стаж да бъде свалена на 63 години, а пенсиите за майките да бъдат увеличени, пише Financial Times.

Инженерните компании в страната са финансирали рекламна кампания, заклеймявайки предложенията като несправедливи към бъдещите поколения. „Новият пенсионен пакет – върнете на изпращача“ е изписано на плакат, разпространяван от Ново социално пазарно стопанство (НСПС) – мозъчен тръст, подкрепян от браншовата организация на инженерите Gesamtmetall.

Противниците на Ангела Меркел може и да нямат почти никакъв шанс да променят мнението на канцлера, но те искат да предупредят гражданите за дълбоките политически, икономически и социални последствия от подобна реформа, според собствените им думи.

Сред критиците са и някои от водещите фигури в Християн-демократическия съюз (ХДС) на Меркел, които включиха пенсионната реформа като част от сделка с коалиционните си партньори от лявоцентристката германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Берлин беше обвинен в подаване на „грешни сигнали“ към икономически затруднените страни в еврозоната, които провеждат болезнени реформи, от европейския комисар и политик от ХДС Гюнтер Йотингер миналата седмица.

Към неговото мнение се присъединява и икономическият съветник на Меркел Курт Лаук, според когото Германия дава „лош пример“ не само на уязвимите южноевропейски държави, но и на Франция. „Сега другите страни ни казват: „Вие проповядвате водата, но пиете вино“. Колеги от Франция ми казаха „Чудесно, сега можем да намалим усилията си““.

Около 50 от 311-те депутати от ХДС са изразили опасения относно промените според немските медии, но министрите настояват, че предложенията са справедливи и приемливи. „Нашето благосъстояние се основава на солидарността между богати и бедни, млади и стари“, каза министърът на труда от ГСДП Андреа Налес.

И ХДС, и ГСДП направиха предизборни обещания – социалдемократите за по-ранна пенсионна възраст, а консерваторите за майчинските надбавки. „Тези наши намерения няма да се променят. Те са от ключово значение за доверието към коалицията“, заяви един от депутатите от ХДС.

Правителството предлага пенсионната възраст за работниците с над 45-годишен стаж да бъде намалена до 63 години, отчасти противопоставяйки се на трудно спечелените по-рано реформи, според които общата пенсионна възраст ще се повиши от 65 на 67 години.

Предложението за майчинските включва увеличение на надбавките за майките, карали майчинство преди 1992 г. По този начин увеличението частично ще компенсира разликата с по-високите надбавки, които получават младите майки, родили след 1992 г.

Правителството оценява разходите на 4,4 млрд. евро през тази година и общо на 160 млрд. до 2030 г., но според НСПС общата стойност ще бъде далеч по-висока – 233 млрд. евро.

Експертите са единодушни, че реформата за майчинските ще струва около 80 млрд. до 2025 г. Но изчисленията на пенсиите са обект на разгорещени спорове. Правителството прогнозира, че 50 хил. души ще се възползват от системата през първата ѝ година, в сравнение със 700-те хил., които се пенсионират нормално всяка година.

Според критиците по-рано пенсиониращите се ще достигнат 100 хил. или повече, тъй като пенсионните пакети обикновено се оказват по-популярни от очакването. Освен това те отбелязват, че изчисленията на кабинета не включват загубените данъци и социалноосигурителни вноски от новите пенсионери.

При текущия стабилен растеж на германската икономика приходите от данъци и социалоосигурителни вноски са на рекордни нива. На база на това правителството очаква, че пенсионната реформа няма да изисква вдигане на данъците и социалноосигурителните вноски преди изтичането на мандата на сегашното правителство през 2017 г.

Въпреки това обаче властта вече отмени планираните по-рано съкращения на социалноосигурителни вноски. Освен това опонентите на кабинета изтъкват, че в правителствените прогнози не е включен риска от икономически спад, който ще удари публичните финанси.

„Такава политика може да бъде прилагана само при благоприятни условия. Тя е лоша както от икономическа, така и от демографска гледна точка“, заяви управляващият директор на НСПС Хубертус Пеленгар.

Предложенията могат да заличат усилията за предотвратяване на застаряването на населението чрез насърчаване на възрастните да работят. Германия вече е страната с най-висока средна възраст в Европейския съюз (ЕС) – 45 години, а нивото на заетост на хората между 60 и 64 години скочи през последните 20 години до 46% от 18%. Въпреки това обаче средната пенсионна възраст за мъжете от 62 години все още е с две години под средната за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле не приема твърденията, че Германия дава лош пример на страните от еврозоната. Според него Германия е в различна позиция от своите партньори заради високия излишък по текущата си сметка.

„Тук става въпрос за солидарност и доверие“, отговаря Лаук.

Подобни аргументи обаче не са приоритет за немския избирател. И в Германия процентът на по-възрастните гласоподаватели превъзхожда този на младите такива, увеличавайки натиска за политика, ориентирана към възрастните.

На миналогодишните парламентарни избори 36 на сто от гласувалите бяха над 60-годишни. И докато младите се колебаят между опозиционните зелени и леви партии, този процент беше още по-висок при ХДС и ГСПД, съответно 43% и 40%. Така че няма нищо чудно, че управляващата коалиция държи толкова на пенсионната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още