IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистични настроения в Атина след срещата на Еврогрупата

Правителството трябва да изработи автоматичен механизъм за допълнителни икономии до 24 май

09:09 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимистични настроения в Атина след срещата на Еврогрупата

Оптимизъм демонстрира премиерът на Гърция Алексис Ципрас след заседанието на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата), съобщава "Катимерини". На среща с президента на страната Прокопис Павлопулос той коментира, че първият преглед на спасителната програма ще приключи без допълнителни икономии.

Той очаква "позитивни решения" за Гърция на следващото заседание на Еврогрупата, насрочено за 24 май.

Според източници на изданието по време на заседанието финансовите министри от еврозоната са приели предложението на Атина за създаването на автоматичен механизъм, по силата на който ще бъдат въведени още ограничения на публичните разходи, но само ако страната не постигне заложените в спасителната програма цели. 

Този механизъм се налага след съмненията на един от кредиторите на страната - Международния валутен фонд (МВФ), че Гърция ще успее да постигне бюджетен излишък от 3,5% през 2018 година. От институцията изискаха допълнителни икономии още сега, но гръцките власти се противопоставиха остро на това предложение.

На този етап обаче все още не е ясно как ще заработи този автоматичен механизъм за икономии. Той трябва да бъде одобрен до заседанието на финансовите министри от еврозоната на 24 май.

На срещата на Еврогрупата на 9 май финансовите министри приветстваха одобрените от гръцкия парламент на 8 май реформи в областта на пенсионната и данъчната система. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум коментира, че окончателно решение за прегледа ще бъде взето след две седмици, пише Ana Mpa.

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос пък обясни по време на кратък брифинг в Брюксел, че постигнатото на заседанието е добро и за Гърция, и за еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още