IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около икономическите данни оцвети в зелено европейските индекси

Акциите на Atos поевтиняха с 12,4%, след като стана ясно, че одитори са открили счетоводни грешки в две от звената на френската компания в САЩ

19:45 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските индекси приключват сесията на зелена територия, подкрепени от оптимизма сред инвеститорите относно производствената активност в региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,61% до 432,22 пункта.

Германският индекс DAX записа ръст от 98,83 пункта, или 0,66%, до ниво от 15 107,17 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,59% до 6102,96 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,35% към стойността си, покачвайки се до равнище от 6737,3 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на производствената активност в еврозоната, която нараства с най-бързите си темпове в близо 24-годишната история на статистиката. Въпреки това икономистите очакват прекъсванията на веригите на доставка и подновяването на националните блокади да забавят скоро ръста на показателя.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор в еврозоната на IHS Markit скочи до 62,5 пункта през март от 57,9 пункта през февруари. Това надмина първоначалната оценка за ръст до 62,4 пункта и е най-високото ниво на фабрична активност, откакто се води статистика от 1997 г.

европейски европейски

В същото време ръстът в производството във Великобритания се ускорява до най-високото си ниво от десетилетие през март заради увеличените поръчки в очакване на разхлабването на мерките срещу коронавируса. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit се повиши до 58,9 пункта през март, изпреварвайки прогнозите на икономистите. Това е най-високото ниво на индекса от 2011 г. Фабричната продукция нараства с най-бързия темп от ноември, записвайки десети пореден месец на повишение. 

Във фокуса на инвеститорите попадна и коментара на главния икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, според когото ръстът на инфлацията в еврозоната се дължи на преходни фактори, но основните тенденции остават слаби, така че регулаторът трябва да поддържа силната подкрепа за икономиката.

Акциите на френската компания за информационни технологии Atos поевтиняха с 12,42%, след като по-рано през деня те отчетоха най-големия си ценови срив от 2018 г., изтривайки 22% от стойността си към 11:27 часа местно време на борсата в Париж. Крахът на книжата ѝ е свързан с разкритието на компанията, че одитори са открили счетоводни грешки в две от звената ѝ в САЩ. Дружеството се озова на дъното на индекса Stoxx 600.

Акциите на германския автомобилен концерн Volkswagen Group поскъпнаха с 1%, докато тези на BMW прибавиха около 0,2% към стойността си. Книжата на конкурента Daimler в същото време поевтиняха с 0,88 на сто.

Цената на акциите на германския технологичен концерн SAP поскъпнаха с 2,26 на сто.

Холандската компания Prosus се изкачи до върха на Stoxx 600, като акциите ѝ поскъпнаха с над 5%, след като стана ясно, че дружеството ще увеличи дела си в доставчика на храна Delivery Hero.

В същото време британският конкурент на Delivery Hero Deliveroo записа втора поредна сесия на спад в стойността на акциите си в размер на 1,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още