IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около корпоративните отчети тласна нагоре европейските индекси

Книжата на Umicore поевтиняха с над 17%, след като стана ясно, че белгийската компания понижи прогнозата си за печалба и приходи за 2020 г.

19:30 | 23.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Европа приключиха днешната сесия с повишения на фона на оптимизма около новия сезон на корпоративните отчети за първото тримесечие, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,25 на сто до 391,42 пункта. 

Германският показател DAX прибави 0,15% към стойността си, като завърши деня на ниво от 12 240,65 пункта.

Френският измерител CAC отчете ръст от 14,32 пункта, или 0,26%, до 5594,70 пункта.

Британският индекс FTSE се повиши с 65,30 пункта, или 0,88 на сто, до 7525,18 пункта.

Книжата на компаниите от банковия сектор отчетоха спад от 1%, докато представителите на петролната и газова сфера поскъпнаха с 2,2 на сто на фона на новината за намерението на САЩ да премахне санкционните облекчения, които предостави на най-сериозните купувачи на ирански петрол още през миналата година.

При индивидуалните акции, книжата на Umicore отчетоха спад в стойността с над 17%, след като стана ясно, че белгийската компания понижи прогнозата си за печалба и приходи за 2020 г.

Акциите на германския автомобилен концерн Volkswagen поевтиняха с 1,7 на сто, след като компанията предупреди, че местни прокурори разследват изплащане на бонус към висш представител на дружеството, свързано със скандала „Дизелгейт“.

Френският търговец на дребно Casino обяви, че разширява своето партньорство с технологичния гигант Amazon, с което компанията ще може да продава своите продукти на неговата платформа.

европа европа

От друга страна акциите на двувековната туристическа компания Thomas Cook поскъпнаха с близо 18 на сто, след като Sky News обяви, че дружеството разглежда вариант за продажба на своя бизнес.

Инвеститорите не останаха безразлични и към изказването на Беноа Кьоре, член на управителния съвет на Европейската централна банка, който заяви, че се отнася със сдържаност относно облекчението на банките от вредните последици на дългогодишните ниски лихви.

Отрицателните лихвени проценти по депозитите не са били най-големият проблем. Техният принос за ниските печалби на банките е ограничен, смята Кьоре. Според него банките би следвало да мислят повече за разходите си.

По-рано днес стана ясно, че Италия и Гърция отчитат ръст на своя държавен дълг за 2018 г. Дългът в Гърция се повишава до 181,1% от брутния вътрешен продукт, докато този в Италия отчита ръст до 132,2% от БВП.

Като цяло стойността за 19-те страни от еврозоната е спаднала до 85,1% през 2018 година. През 2017 г. тя все още бе 87,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още