IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около ваксините и отчетите оцвети в зелено европейските индекси

Книжата на SAP поскъпнаха с над процент, след като компанията повиши прогнозата си за приходите за 2021 г.

19:35 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

По-голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха днешната редовна търговия на зелена територия, подкрепени от оптимизма около финансовите отчети в региона и новините, свързани с ваксините срещу коронавирус, съобщава CNBC.

Общоевропейският показател Stoxx 600 напредна с 0,19 на сто до 436,57 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,17% до 15 209,15 пункта.

Френският бенчмарк CAC отчете ръст от 0,4 на сто до 6208,58 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,71% към стойността си, напредвайки до ниво от 6939,58 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на икономическите данни от региона. Промишленото производство в еврозоната е спаднало с 1% спрямо месец по-рано през февруари 2021 г. след увеличение от 0,8% през януари и в сравнение с пазарните очаквания за спад от 1,1%. Това e най-големият спад в индустриалната активност от рекордното свиване през април, тъй като много страни в Европа останаха под строги блокади заради коронавируса,.

В същото време Международният валутен фонд призова страните от еврозоната да осигурят допълнителен фискален ресурс от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2021-2022 г., за да стимулират икономическия растеж с 2% от БВП до края на следващата година и да намалят негативните ефекти от пандемията

европейски европейски

„Такава допълнителна подкрепа в размер на 3% от БВП през 2021-2022 г. може да увеличи производството с около 2% до края на 2022 г. и да намали наполовина средносрочните белези поради силните странични ефекти на Covid“, казват от Фонда.

По отношение на COVID ваксините Дания стана първата държава в Европейския съюз (ЕС), която се отказва от ваксината на AstraZeneca от програмата си за ваксинация срещу коронавируса заради опасенията около риска от образуване на тромби. 

От своя страна Европейската комисия реши да не подновява договорите си за покупка на ваксини срещу COVID-19 през следващата година с компаниите AstraZeneca и Johnson & Johnson. Междувременно Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха, че ще увеличат доставките на ваксини срещу Covid-19 за ЕС с 25% през това тримесечие, допълва Bloomberg. Това вероятно ще компенсира донякъде закъснението на ваксината на Johnson & Johnson, която също се проверява заради съмнения за тромбоза.

ЕК започва и преговори с BioNTech-Pfizer за трети договор. В него ще се предвижда доставката на 1,8 млрд. дози ваксини за периода 2021 - 2023 г.

Акциите на френската компания за луксозни стоки LVMH поскъпнаха с 2,9 на сто, след като дружеството отчете изненадващ ръст при продажбите за първото тримесечие на годината. Приходите на звеното за модни и кожени продукти нараснаха с 52% на органична основа спрямо година по-рано.

Германската технологична компания SAP повиши прогнозата си за приходите за 2021 г., след като отчетът ѝ за първото тримесечие показа 24% ръст на оперативната печалба до 1,74 млрд. евро. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още