IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът ще владее световните пазари до края на годината, очакват анализатори

Най-малко 16 от 21 борсови индекса вече са надминали очакванията за средата на 2017 г.

08:13 | 13.07.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на фондовите пазари по света ще записват ръстове до края на годината, което подкрепя забележителния оптимизъм в проучване на Ройтерс, продиктуван от икономическото възраждане в Европа, както и от добрите перспективи за голяма част от Азия.

Всеки един от 21-те индекса, разглеждани в изследването - от Торонто до Токио, се очаква да се покачи в една или друга степен въпреки опасенията около увеличаването на лихвените проценти и това колко скъпи сa акциите, след като прекараха последното десетилетие в почти непрекъснат растеж.

Все пак според най-актуалните прогнози оптимизмът дори нараства още повече спрямо предходното проучване преди три месеца, както и в сравнение с декември миналата година, точно след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. 

Най-малко 16 от 21 борсови индекса вече са надминали очакванията за средата на 2017 г., направени през март и декември. Много от тях са близо дори до стойностите, очаквани за края на годината.

Като цяло перспективите пред Европа са обнадеждаващи, за разлика от много предишни глобални проучвания през последните години, които очакваха забавяне на фондовите пазари.

„Европа остава нашата любима област в развитите пазари, икономическата активност е повишена, сезонът на отчетите е силен, положителният импулс се очаква да продължи“, коментира Моника Дефънд от Pioneer Investments.

През последните пет години всички европейски индекси, с изключение на германския DAX, изостават от индекса S&P 500, но очакванията са тази тенденция да се обърне и европейските индекси да надминат Wall Street.

Анкета сред 300 финансови експерти в света прогнозира обрат в настроенията на финансовите пазари, където американският долар, поскъпващ през последните години, е в отстъпление.

Въпреки това поне за момента американските компании се представят добре, като акциите се очаква да нараснат още през втората половина на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 6 години
До края на годината, а след това ??Смяната на бабешкерата на ФЕД означава само едно - НОВИ ВИСОКИ ЛЕХВИ , И ЦЕНА НА ДОЛАРА СПРЯМО КОШНИЦАТА ОТ ВАЛУТИ. За България със сигурнос това ще е началото на края.КРАЯ НА НИСКИТЕ ЛИХВИ И НАЧАЛОТО НА ВИСОКИТЕ ще обърне тренда.ПЪРВИЯ РЕЗУЛТАТ ЩЕ Е ГЪРМЕЖА НА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН с всички прозтичащи от това последствия, износ на капитали и банкови проблеми. ПОДГОТВЕНА ЛИ Е ЗА ТОВА БНБ??МВФ неколкократно предупредиха законодателите да променят Закона на БНБ, като ДАДАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА А РЕФИНАНСИРА частните банки!И защо само частните банки , а не и ПРАВИТЕЛСТВОТО. ЗАКОНОДАТЕЛИТЕ НИ ОБАЧЕ Я КАРАТ ЛАЙФ ИС ЛАЙФ И ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА ТОВА КАКВО ПРЕДСТОИ. Бурята идва. Бъдете готови с кеширането на влоговете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
FNM
преди 6 години
Перпетум мобиле сме май на път да открием...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още