IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан преговаря с полски и италиански партии за нова група в Европарламента

„Няма нужда да бързаме“, коментира премиерът пред държавното радио

12:30 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Унгарската управляваща партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан води преговори с консервативни политически формации, включително на италианския популист Матео Салвини, в търсене на нова група в Европейския парламент.

Това съобщи самият Орбан в радиоинтервю, цитиран от Ройтерс.

В сряда „Фидес“ напусна най-голямата дясноцентристка политическа група в Европейския парламент – Европейската народна партия (ЕНП), след като тя предприе мерки за улесняване на изгонването на евродепутатите от Унгария.

Националистът Орбан каза, че в навечерието на оттеглянето от ЕНП са били проведени преговори с политически съюзници в Полша, но не уточни кои са те.

Премиерът обаче каза, че има разговори със Салвини, както и с Джорджия Мелони, която е начело на националистическата консервативна партия „Италиански братя“.

„Няма нужда да бързаме“, каза Орбан пред държавното радио в седмичното си интервю.

По думите му целта е да има политически дом за „Фидес“ и сходни формации в Европа, които не искат мигранти и желаят да „запазят“ традиционните семейства.

Напускането на ЕНП е поредната ескалация в отношенията на Будапеща и Брюксел заради обвиненията срещу Орбан в поставянето на медии, образователни институции и неправителствени организации под по-строг държавен контрол. Премиерът, на когото му предстоят нови парламентарни избори догодина, отрича обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още