IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Организации на земеделци ще кандидатстват по нова мярка за инвестиции

Ще се увеличи делът на предлаганата местна продукция на пазара при прилагане на „Оперативни програми в други сектори“ в новия програмен период на ОСП

11:09 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) групите и организациите на производители в секторите „Мляко и млечни продукти“, „Месо“ и „Зърнени култури“ ще имат възможност да кандидатстват по нова мярка - интервенция „Оперативни програми в други сектори“.

Ще могат да изпълняват инвестиции в посока подобряване на предлагането и пускането на пазара на стоки, въвеждане на методи за производство, информира земеделското министерство. Прилагането на мярката ще улесни реализацията на селскостопанските продукти, поддържането на пазарния им дял и разработването на нови възможности.

Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на тематичната работна група за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г.

С дейностите ще се стимулира сдружаването на земеделските производители в групи производители, организации и асоциации на производители в тези сектори. Целта е чрез развитието на структурите за предлагане на продукция на пазара да се повиши конкурентоспособността на производителите и техните организации.

От земеделското министерство съобщиха, че е обсъдено прилагането и на интервенцията „Оперативни програми в сектор „Плодове и зеленчуци“. Очаква се използването на мярката да доведе до нарастване на дела на предлаганата местна продукция на пазара.

Производителите ще имат възможността да намалят разходите си за производство чрез предоставяне на общи/централизирани за организацията услуги и съоръжения. Задължително условие е поне 15% от разходите на оперативна програма да съдържат екологични действия.

Максималният размер на допустимите разходи за една оперативна програма ще бъде до 2,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още