IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осемнадесет страни от ЕС подкрепят идеята за въглероден неутралитет до 2050 г.

Въпреки това в Централна и Източна Европа скептицизмът по отношение на стратегията на ЕК продължава да бъде силен

22:30 | 17.06.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия, Гърция, Италия и Словения са добавили своите имена към разширяващия се списък от страни, които подкрепят въглеродния неутралитет до 2050 г., увеличавайки шансовете да бъде постигната сделка на предстоящата среща на върха на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) по-късно през тази седмица, съобщава Euractiv.

Лидерите на ЕС биха могли да дадат своята благословия на предложената дългосрочна стратегия за климата п овреме на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която ще се проведе в четвъртък и петък тази седмица (20-21 юни).

Осемнадесет от общо 28 страни членки на ЕС вече са обявили готовност да подкрепят предложената от Европейската комисия въглеродна неутралност до 2050 г.

Този процес на присъединяване към стратегията може да продължи да се развива преди четвъртък, когато предложението на Комисията ще бъде включено в дневния ред, който се фокусира предимно върху кандидатурите за ръководните позиции в блока. 

Въпреки това очакванията на повечето хора, запознати с въпроса, са за отказ от приемане на стратегията. В подготвено изявление за срещата на върха, видяно от EURACTIV, се казва, че лидерите на ЕС ще се върнат към въпроса за въглеродния неутралитет в края на 2019 г. с намерението да приключат сделката „в началото на 2020 г.“.

Германия и Италия се присъединяват към каузата

След новината за присъединяването на Германия към плана „2050“ е много по-вероятно предложението все пак да бъде одобрено.

Канцлерът Ангела Меркел призна през май, че страната е готова да се ангажира с целта, но все още е необходима повече работа по детайлите. Смята се, че нарастването на дела на германските Зелени в парламента ще промени мудното поведение на Меркел.

Въпреки това, макар Германия да се присъединява към целта, нейната позиция все още поддържа формулировка, която предполага, че споразумение ще бъде постигнато в края на 2019 г. или "най-късно в началото на 2020 г.".

Благословението от страна на Германия означава, че Берлин се присъединява към силните икономики на Франция, Холандия, Испания, Швеция и Обединеното кралство, с настояване за ускорено редуциране на въглеродните емисии до нула с хоризонт до 2050 г.

Италия също отхвърли възраженията си срещу т.нар. „план Макрон“.

„От изключителна важност е ЕС да се стреми към екологосъобразни политики и в насърчаването и подкрепата на кръговата икономика, и най-късно до 2050 г. да потвърди своя ангажимент за постигане на целта за климатична неутралност”, се казва в бележката на италианските власти.

Ложата на скептиците

С още две страни членки на ЕС от т.нар. „тежка категория“, Германия и Италия, и голямо мнозинство от страните в подкрепа на стратегията за 2050 г., лидерите на ЕС изглеждат добре подготвени да приемат стратегията по-късно тази седмица, ако всичко се осъществи по план. 

„Прибягването до целта за климатичен неутралитет е невъзможно”, казва Себастиан Манг от Грийнпий, като добавя: „Предотвратяването на най-голямата заплаха за човечеството изисква от нас да декарбонизираме икономиките си възможно най-бързо - това е само факт. Мнозинството от лидерите на ЕС най-накрая разбраха това ”.

Някои от страни обаче все още гледат със съмнение към този план. Страните от Централна и Източна Европа остават най-скептични. Те са особено предпазливи по отношение на изричното споменаване на краен срок от 2050 г. и по-скоро биха предпочели неясна формулировка като „средата на века“.

Въпреки това поне Унгария е близо до присъединяването си към клуба „2050 година“. Ако Будапеща изостави твърдата си позиция по отношение на политиката в областта на климата, то Чехия  и Полша, съюзници на Унгария във Вишеградската група, ще представят основните пречки пред потенциалното споразумение с ЕС.

Политическите наблюдатели твърдят, че чешката опозиция може да бъде смекчена от продължаващите безредици в страната.

В Полша предстоящите избори в края на годината и общественият интерес за подобряване на качеството на въздуха в страната, което е сред най-лошите в Европа, биха могли да изиграят положителна роля за стратегията.

Варшава също може да бъде подведена от обещания за по-голямо финансиране за регионите и индустриите, зависещи от въглищата, което ще бъде част от продължаващите преговори за следващия дългосрочен бюджет на блока.

Предлаганият от Европейския парламент фонд „Справедлив преход“ би спомогнал за финансирането на преквалификацията на работниците в промишлеността за изкопаеми горива или за подпомагане под формата на обезщетения за безработица.

Доскоро скептична България не отхвърля окончателно целта за въглеродната неутралност и би могла да бъде убедени с допълнително финансиране.

Билет до Ню Йорк

Подписана и подпечатана сделка за климатичен неутралитет ще бъде от огромна полза за „зелените“ ценности на ЕС преди срещата на върха на ООН през септември, където се очаква страните, подписали Парижкото споразумение за климата, да разширят мащаба на амбициите си.

Срещата на върха на ЕС е последната от дневния ред на Брюксел до октомври, което означава, че това е последният шанс да се отиде на срещата в Ню Йорк със споразумение.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разочарова екологичните групи през май, когато предложи, че целта до 2030 г. е по-важна от плана за неутралност на въглерода.

"Да не се опитваме да избягаме от отговорностите си, като определяме целта дълго време след активното време, което прекарваме в политиката", каза Люксембург на среща на върха в Румъния.

Във вторник (18 юни) Комисията се очаква да издаде препоръки към всички 28 държави членки за това как да адаптират плановете си за климата и енергетиката за следващото десетилетие.

Правителствата представиха стратегиите си по-рано тази година и изпълнителната власт на ЕС разгледа дали техните съвместни усилия ще бъдат достатъчни за постигане на целите, заложени в новите регламенти относно възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност.

Лидерите на ЕС пристигат в Брюксел в четвъртък за двудневната среща на върха, а някои ще се срещнат отново в края на месеца в Япония за началото срещата на високо равнище на държавите от Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Хахов - ти наистина ли мислиш, че сократов или някой от другарченцата му, ще проумее какво си написал, та камо ли да се съгласи с това - като фактология? Хе-хе: оптимист !!! Тия трябва посред зима да останат на тъмно и студено, да им замръзнат дирниците, за да им дойде малкото мозък, който имат, а и тогава е съмнително !!! А аз питам - ако опропастят енергийната система на Европа - политиците ще поемат ли някаква отговорност? Риторичен въпрос !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
"Опорки, рубладжи", заменяш аргументи с квалификации. Прочети доклада на ЕСО, информирай се малко от мрежата. Някои от проблемите при евентуално намаляване на производството от въглищните електроцентрали са:- недостиг на балансираща мощност - увеличеното количество на електрическа енергия от ВЕИ за сметка на конвенционални генериращи мощности ще предизвиква големи отклонения в баланса производство-потребление на нашата ЕЕС. Основният проблем на ВяЕЦ и ФЕЦ е невъзможността за запасяване и управление на първичния им ресурс (вятър и слънчева радиация);- недостиг на резерв за първично и вторично регулиране допълнителни услуги, които се предлагат основно от въглищните кондензационни централи;- проблеми при изпълнението на Плана за възстановяване на ЕЕС след тежки аварии;- недостиг на трансформаторна мощност между мрежа 400kV и 110kV; - увеличаване трансграничния обмен на електроенергия;- нарастване на транзитните и кръгови потоци през електропреносната мрежа на страната;- недостиг на запас по устойчивост в ЕЕС.Опасения относно мощностния баланс на ЕЕС изказа и проф. Валентин Колев. Според него, при намаляване на производството от въглищни централи, възможностите за покриване на вътрешното потребление и евентуален износ на електроенергия през летен и зимен сезон са застрашени. При екстремни зимни условия, за осигуряване на адекватността на системата е необходимо активиране на бавния третичен резерв и/или внос на електроенергия. По-утежнена се явява ситуацията при съчетаването на продължителни екстремални зимни условия, изчерпан първичен енергиен ресурс и завишена аварийност при електропроизводствените мощности. В такива случаи е необходимо да се потърсят възможностите на отзивчиви промишлени потребители да изменят профила на натоварването си в денонощен разрез и/или да ограничават част от потреблението си в пиковите часове.Според проф. Колев, основните термични централи са необходими за поддържане запаса по устойчивост в ЕЕС, изпълнение на графиците за междусистемни обмени, поддържане на необходимия резерв за първично регулиране на честотата, поддържане на напреженията в електропреносната мрежа в допустимите граници, успокояване нискочестотните колебания на активната мощност в синхронното обединение, поддържане качеството и непрекъснатостта на електроснабдяването на потребителите и поддържане на необходимата готовност за противоаварийно управление при възникване на системна авария в ЕЕС. сп.Ютилитис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Тия държави са успели - защото в миналото са водени от политици с държавническо мислене, а не от шайка ***. Аз не давам акъл, говоря с факти. А като си спрат мощностите - от къде ще внасят ток - от Луната ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Наистина ли очакваш Фонов да ти отговори ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Фонов, ти отиде ли на лекар, както ти препоръчах? Цял доклад изкълва, дори го размахваше тука - и пак не разбра, че ВЕИ не могат НИЩО да заменят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Гърция внася ток от над 30 години. Внася и газ и петрол. Има лигнитни въглища, но няма АЕЦ! Случайно някой да им казват какво да правят или да са по-бедни от нас!?!И от коя опорка измисли, че ще внасяме ток? Да не е пак някоя прогноза като от 2004, че през 2011 сме щели да внясяме ток, та се налагало АЕЦ Белене!?! Странното за рубладжиите е, че и през 2019 изнасяме!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Никакви! Към 2028 година делът на ВЕИ у нас ще е 17 процента, соред доклада на ЕСО. Ще внасяме яко ток от Турция, все пак за тях ще сме някаква махала от Истамбул като потребление. А те ще диктуват политиката още повече. Газта и атома от Русия, тока от Турция и Румъния. Национална независимост в енергетика -100 процента. Цена на тока, според кефа на султана, на газта според настроението на императора. Миньорски и електричарски общини, които внасят в бюджета десетки години като Раднево, Гълъбово ще станат бързо градове призраци, като Бобов дол днес. Още народ на Терминал2. И щастлива общинска и държавна администрация, която да обеснява как прави толкова много в нищонеправенето! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
bgboby
преди 4 години
Интересно ми е какви ВЕИ може да развие България за да замести ТЕЦ-овете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
fon
преди 4 години
Те руснаците понеже си нямат нищо си мислят, че имат акъл. А отговорът е съвсем ***. Основните мощности ще бъдат заменени от ВЕИ и ще си имаме евтин ток в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Откъде имаш самочувствието, да даваш ъкъл на успели държави!?!Да не мислиш, че тези политици (подкрепили идеята) са като вас - членовете на "Клуб земната е плоска"!!!Но с това да внасят ток от Русия, изтепа рибата! Няма по-просто доказателство, колко сте ограничени в мисленето си - русофилите!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още