IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още членове на кабинета на Джонсън напуснаха, той няма да подава оставка

Последното нещо, от което страната се нуждае, са избори, заяви британският премиер в парламента

21:09 | 06.07.22 г. 4
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg LP

Група високопоставени министри на Борис Джонсън ще поискат от него да подаде оставка като британски премиер в сряда, съобщиха британски медии. Джонсън обаче настоя, че няма да напусне на фона на нарастващия бунт в собствената му партия, предава Ройтерс.

След като ВВС съобщи, че група от най-високопоставените министри на Джонсън ще поиска от него да напусне и на фона на оставките, които нараснаха до над 30, някои се питат доколко разумни са опитите на британския премиер да избяга от бурята и си задават въпроса дали е останал някой, който да запълни внезапно нарасналия брой овакантени места.

Макар и фатално ранен, Джонсън заяви, че има мандат от изборите през 2019 г. да продължи напред. „Няма да подам оставка и последното нещо, от което тази страна има нужда, са избори“, каза той пред парламентарна комисия.

При пристигането си за изслушване от парламентарната комисия Джонсън отговори на въпроса дали ще напусне поста си с думите: „Не, не, не“. Той заяви пред комисията, че ще продължи да изпълнява програмата си, с която спечели изборите през 2019 г., като саркастично заяви, че е имал „страшна“ седмица.

„Честно казано работата на премиера в трудни обстоятелства, когато са ви дали колосален мандат, е да продължи. И това ще направя“, каза Джонсън пред парламента.

По-рано през деня той се опита да възстанови властта си, като бързо назначи за финансов министър Надим Захауи, изгряваща звезда на Консервативната партия, който си спечели широко одобрение за успешното разпространение на ваксините срещу COVID-19.

Но ВВС съобщи, че група министри от кабинета, включително Захауи, ще го призове да напусне.

При появата си в парламента Джонсън вероятно не е имал илюзии за степента на гнева в партията му.

Бивш журналист и кмет на Лондон, който стана лицето на напускането на ЕС от Великобритания, категоричната победа на Джонсън на изборите през 2019 г. скоро отстъпи пред бойния му и често хаотичен подход на управление.

Ръководството му беше помрачено от скандали в последните месеци, като премиерът беше глобен от полицията, че е нарушил правилата при блокадата заради COVID-19, а публикуван доклад разкри поведението на държавни ръководители в офиса му на „Даунинг стрийт“, които нарушили собствените си правила за блокадата.

Имаше и обратни завои в политиките, злополучна защита на депутат, който нарушил правилата за лобиране и критики, че не е направил достатъчно, за да се справи с инфлацията в момент, когато много британци се задъхват заради растящите цени на горивата и на храните.

При последния скандал Джонсън трябваше да се извинява, че е назначил депутат на позиция, свързана със социалната политика и дисциплина в партията, дори след като е бил уведомен, че политикът е бил обект на оплаквания за сексуално посегателство.

Говоренето на „Даунинг стрийт“ се смени няколко пъти за това дали премиерът е знаел за поведението в миналото на политика, който беше принуден да подаде оставка, и кога е разбрал. Говорителят му посочи като причина пропуск в паметта на Джонсън.

Това накара Риши Сунак и Саджид Джавид да напуснат постовете си съответно на финансов и на здравен министър. Още членове на кабинета на Джонсън се оттеглиха в сряда, като посочиха липсата на преценка, стандарти и неспособност на премиера да казва истината.

Експресно допитване на YouGov установи, че според 69% от британците Джонсън трябва да подаде оставка като премиер.

Миналия месец той оцеля при вот на доверие на депутатите от Консервативната партия. Настоящите правила в партията не позволят той да бъде подложен на ново гласуване в рамките на една година, но някои депутати искат промяна на правилата. Ако Джонсън се оттегли, процесът по намирането на негов заместник може да отнеме месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 1 година
Я, лошото лудо джудже дето живее на Изток сигурно има пръст в оставката на тия членове, няма как да е другояче. Джонсън обаче напук на джуджето няма да подава оставка, защото такова ... трябва да брани демокрацията и кралицата? Ако трябва ще се разсъблече гол до кръста, може и по боксерки ама тогава ще стане страшно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 1 година
Импе нищо по добро няма да дойде след него - Въпроса е защо го сготвиха?Напускащите министри не могат да кажат някаква конкретна причина за тяхното напускане личи си че го правят под някаква диктовка и целта е да го свлят - Бил лъжец ами това всички го знаят още от както беше кмет на Лондон и не им пречеше - Бил назначил някой срещу който имало сигнали - Ама не е осъден и даже май и дело няма заведеноВсичко е съшито с яко бели конци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Сакън! Царстващото бабе е виновно. То ми разписа целите и задачите. Един ваш точно го пее: диско-диско-партизани, цигганизациа, цигганизация, диско, диско...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Нагла гaд !!! Англичаните - какво чакате, бе ??? Извлечете тоя мишкуняк от дyпката му и му мятайте примката !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още