IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още не е време за сливания в италианския банков сектор

Слабите икономически перспективи и регулаторната рамка вероятно ще доведат до поредно отлагане на сделките

11:18 | 09.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Консолидацията на италианската банкова индустрия вероятно отново ще бъде отложена, пише Bloomberg.

Потенциалните сливания попаднаха в дневния ред на банкерите, които се събраха в събота в северния град Бреша на конференцията Assiom Forex, но никой не изглежда готов да направи първата крачка.

Сегашната регулаторна рамка и слабите икономически перспективи пред Италия вероятно ще отложат сделките, които анализаторите смятат за решение на слабото представяне на сектора.

“Рискът от изпълнение на всяка банкова сделка е висок и това затруднява сливанията и придобиванията в индустрията на страната”, коментира Андреа Мунари, главен изпълнителен директор на италианското звено на BNP Paribas.

Италианските банки от среден размер все още се борят за справяне с последиците от световната финансова криза. Въпреки че необслужените заеми намаляват, а оценките се възстановяват от най-ниските си нива, голямата рентабилност все още не е налична.

Ргулаторите се застъпват за консолидацията, предвид необходимостта да продължат да се намаляват разходите, а маржовете да се подобряват.

“Малките и средните банки са най-засегнати и се борят за укрепване на балансите си заради високите разходи и трудностите в достъпа до капиталовия пазар”, коментира управителят на централната банка на Италия Игнацио Виско. “Необходими са значително икономии от мащаба и обхвата, за да се финансира успешно реалната икономика”.

Сделките в италианския банков сектор почти спряха през последните три години, в сравнение с активността през десетилетието след 2000 г. Малкото сделки, извършени след сливането на Banco Popolare и Banca Popolare di Milano, имаха за цел изцяло спасяването на проблемни банки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още