IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осло и Ротердам подготвят проекти за въглеродна "магистрала"

Чрез специална верига емисиите въгрероден диоксид се предвижда да бъдат улавяни и съхранявани в специални хранилища

13:30 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Столицата на Норвегия Осло и водещият пристанищен град в Холандия Ротердам подготвят създаването на първата европейска верига, която ще позволява улавянето на емисиите въглероден диоксид от предприятията и транспортирането им в специално хранилище, пише онлайн изданието euobserver.com.

Двата проекта са представени на конференция в Ротердам през миналата седмица, организирана от Global CCS Institute, допълва изданието.

Предишни проекти на CCS в Европейския съюз (ЕС) се фокусираха върху улавянето на вредните емисии, излъчвани от електроцентралите на въглища.

Новите проекти, представени на последната конференция, изглежда демонстрират, че е необходимо разширяване на действията в рамките на целия индустриален сектор, не само за електроцентралите.

Идеята е да се създаде своеобразна „магистрала“ за въглероден диоксид, която ще се управлява от отделно предприятие, тъй като предприятията не искат да носят отговорност за вече „уловените“ молекули въглероден диоксид.

Ротердам е не само водещо пристанище на Холандия, но и индустриален хъб от огромно значение, който произвежда около 20% от вредните емисии в страната. Проектът за въглеродна „магистрала“ се възобновява точно след приключването на коалиционните преговори в страната.

Новата управляваща коалиция обещава да намали емисиите въглероден диоксид с 56 мегатона до 2030 г.

В Норвегия пък предстоят сериозни политически дебати за намаляването на вредните емисии.

Ротердам планира да започне да събира и съхранява въглеродният диоксид от 2020 г., а Норвегия – от 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още