IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Останаха ли възможности за печалби в Европа?

Моментът не е лош за инвестиции в активи с висока доходност, твърди фонд мениджърът в JP Morgan Asset Management Иън Стийли

09:32 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Останаха ли възможности за печалби в Европа?

Въпреки че очакванията са лихвените равнища в Европа да останат на рекордно ниски нива за известно време някои анализатори все пак успяват да намерят възможности за печалба, пише CNBC.

Очакванията на широката публика, че лихвите в еврозоната няма бъдат повишавани скоро бяха потвърдени миналата седмица от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който хвърли повече светлина върху програмата на централната банка за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени облигации.

Детайлите бяха обявени след като ЕЦБ остави лихвите на рекордно ниските им нива. Миналия месец банката изненадващо понижи основната си лихва до 0,05%, докато ставката по пределното кредитно улеснение също беше орязана, а отрицателната лихва по овърнайт депозитите беше допълнително понижена.

„Всички знаем мантрата "Не се бори срещу Федералния резерв на САЩ!". Аз обаче напълно вярвам и в мантрата "Не се бори срещу ЕЦБ!“, коментира фонд мениджърът в JP Morgan Asset Management Иън Стийли. „Моментът не е лош за инвестиции в активи с висока доходност. Високата доходност не обича рецесията“, каза той.

Не е съвсем ясно доколко пазарът като цяло е съгласен с тази оценка. Досега през годината фондовете станаха свидетели на отливи от облигации с висока доходност като близо 6,15 млрд. долара са напуснали борсово търгуваните фондове и взаимните фондове от началото на годината по данни на Jefferies.

Въпреки че 2,84 млрд. долара са напуснали европейските високодоходни фондове през последните 3 месеца, сегментът отчита и нетни 4,43 млрд. долара в нови фондове досега през годината.

Инвеститорите все пак остават нащрек за нови намеси на централните банки от двете страни на Атлантика.

„В Европа и Япония облигациите изглеждат особено непривлекателни, но вероятността за допълнителни облекчителни мерки от страна на централните банки вероятно също ще ограничи увеличението на доходността по облигациите“, смята анализаторът в Credit Suisse Силви Маркович, допълвайки, че очаква цените на деноминираните в евро високодоходни облгиации да бъдат поддържани в краткосрочен план.

Тя обаче добави, че облигациите с висока доходност са податливи на спадовете в цената на облигациите в САЩ, където анализаторите очакват Фед да започне да повишава лихвите през следващата година.

Някои инвеститори пък търсят печалба при други европейски активи. Societe Generale повиши оценката си за еворпейския сектор на недвижими имоти на „overweight”, обосновавайки се с очакванията доходността по дългосрочните облигации и тенденцията в сектора за преразпределение на над 70% от печалбата да насърчат пазара.

„Секторът на недвижимите имоти продължава да предлага доходност от 4%, коята е значително по-висока отколкото на капиталовите пазари (3,2%), държавните облигации (1% в Германия) или кредитния пазар (1,9%)“, посочва банката.

Credit Suisse също вижда възможности в европейските имоти или поне за азиатските инвеститори. „Европейските имоти предлагат много по-добра печалба от наеми отколкото азиатските“, отбелязва банката, посочвайки, че перспективите пред европейските бизнес имоти се подобряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още