IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставката на заместник-гуверньора на АЦБ няма да има ефект върху репутацията ѝ

Според Димитър Георгиев от ЕЛАНА Трейдинг централните банки продължават да доказват, че успяват да поддържат хармоничен свят

21:40 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Скандалът с напусналия заместник-гуверньор на Английската централна банка (АЦБ) няма да окаже голям ефект върху репутацията на АЦБ, въпреки че казусът възникна в един доста деликатен момент - на фона на предизвикателствата около Brexit. Това каза Димитър Георгиев от ЕЛАНА Трейдинг в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Доказателство за това е почти пълният консенсус, с който бе прието решението от днес - лихвите на АЦБ да останат непроменени. В бъдеще икономическият растеж ще бъде подкрепен от все по-поевтиняващия паунд, който в близките две години почти ще се изравни с долара", коментира Георгиев.

"Факт е, че решенията на централните банкери оказват моментално влияние върху пазарите. Ако техните решения можеха да се манипулират по някакъв начин, биха могли да се извлекат бързи ползи", допълни той.

Според него обаче не трябва обаче да забравяме, че това са колективни органи, а автобиографиите на членовете на централните банки винаги са много впечатляващи.

"Не бива да се съмняваме в тяхната почтеност. Централните банки продължават да доказват, че успяват да поддържат хармоничен свят, със стабилни финанси и предвидими парични потоци. Защото, въпреки всички съмнения, през последните няколко години не виждаме глобални сривове и пазарите се движат по нормален тренд", заяви експертът.

Видяхме значително увеличение на новите инвеститори, които откриха сметки и започнаха да търгуват с български акции, днес, по време на Денят за акции на БФБ, каза още Георгиев.

"Точно това е крайната цел на тази инициатива - търговията с български акции да става все по-популярна", коментира той. "Българинът е една идея по-информиран и цифрите го показват - обемът на търгуваните акции днес е над три пъти над средния за БФБ, като сините чипове останаха твърдо в полезрението на инвеститорите. Борсата е и продължава да бъде място, където се правят пари". 

Пазарната реакция на увеличението на лихвите от страна на Фед не е преувеличена. Тенденцията от тук нататък е много ясна - продължава постепенното, бавно и поетапно повишаване на лихвите в САЩ, допълни Георгиев.

Още от интервюто вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още