IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остров Лампедуза го чака ново "горещо" мигрантско лято

Пристиганията на нелегални мигранти на острова се увеличават, а призивите за солидарност от ЕС няма кой да ги чуе

22:10 | 18.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прикрити от тъмнина и охранявани от полицията, те се скупчват заедно на пристанището: последните мигранти, стигнали до Лампедуза, излезли извън сенките и вече в Европа.

Повече от 2000 са достигнали южния италиански остров за по-малко от седмица, което поражда опасения, че по-топлото време може да доведе до нов порив по европейските брегове, пише ВВС в свой анализ.

Новопристигналите са увити в алуминиеви термоодеяла заради ветровете, с които са се сблъскали от Либия през морето към Италия.

От началото на годината досега почти 13 хил. нелегални мигранти са пристигнали на о. Лампедуза. Броят им е три пъти повече в сравнение със същото време на миналата година. Над 500 са загиналите, което е най-високо ниво от 4 години насам.

Италианското правителство призовава за солидарност от своите партньори от ЕС, като вътрешният министър настоява за "структурни промени" в управлението на мигрантите в рамките на блока. Призивите обаче май няма кой да ги чуе. Австрия вече отхвърли приемането на част от мигрантите, пристигнали наскоро на Лампедуза.

Ръстът на мигрантите отново запълни мигрантския лагер на острова, който е проектиран да побере по-малко от 300 души. Сега там има пет пъти повече хора, а стотици други са извън него, по прашните пътища на острова. Повечето са боси, използвайки каквото намерят, за да се подслонят от слънцето.

Полицията не разрешава на никого да говори с тях, включително и на журналисти. През оградата на лагера обаче Хидая Ахмед от Нигерия е поискала да говори. „Искам да работя, искам да нахраня семейството си, те умират“, казва Хидая. "Загубих около четири сестри, всички заради глада. След това отидохме в Либия и те ни вкараха в затвора за три месеца. Отнасяха се с нас като роби - понякога ни даваха пари, понякога нищо“, казва тя.

Тя разказва, че е платила на контрабандисти 8000 либийски динара (1800 долара) за тридневното пътуване с лодка до Лампедуза. Италианското разузнаване изчислява, че 50-70 хил. души може да чакат на бреговете на Либия в очакване да предприемат подобно пътуване.

Друга жена, Шантлийн от Камерун, казва, че не е имала намерение да напуска Либия, където е имала ресторант, но в дома й са дошли разбойници, откраднали са всичко, което е имала, и е преживяла сексуално насилие. "Не искам да говоря за случилото се в Либия. Не знам къде искам да отида, просто се нуждая от помощ. Където и да искат да ме задържат, е добре. Това, от което се нуждая, е помощ“, посочва тя.

Остров Лампедуза е с около 6 хил. души население, което през годините на миграционен натиск показа огромно гостоприемство. . В разгара на мигрантската криза в ЕС през 2015 г. около 20 000 души пристигнаха на острова. За някои от местното население обаче търпението се изчерпва. На европейските избори преди две години крайнодясната антиимигрантска партия Лига на Матео Салвини събра почти половината гласове на острова. Той е част от новото правителство за национално единство, което е напрегнато заради ръста на пристиганията.

ЕС прие "Миграционен пакт" миналата есен, който включва планове за повече помощ на страните на произход в замяна на по-добро охраняване на техните граници. Някои призовават и за финансов пакет за Либия, който да спре лодките с мигранти – нещо подобно на сделката с Турция от 2016 г., която доведе до значителен спад на преминаванията към Гърция.

Докато не бъде намерено решение за спиране на трафикантите, този мъничък, скалист остров ще се сблъска с поредното „горещо“ мигрантско лято.

Междувременно регионалното правителство на Сицилия обяви, че ще създаде център за подпомагане на мигранти във всяка провинция на островите. Целта е да се засили интеграцията на новодошлите.

За онези мигранти, които са преминали през италианската система за убежище и са получили разрешение да останат в страната, регионалните власти се надяват, че като предложат повече помощ, ще могат да подобрят интеграцията на тази нова общност и сицилианското население като цяло.

Проектът, представен миналата седмица от сицилианското регионално правителство, е насочен към около 190 000 мигранти с документи и разрешения за престой, които живеят и работят на островите, които са част от провинцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Все жени цитирате с ревливите им истории, ама на снимките такива не се виждат !!! Европа не е длъжна да приема безропотно всеки въшлив и мързелив дивак, решил да се домъкне тука, за да безчинства и да плюска за наша сметка. Имат си цял огромен континент, да се оправят там... какво се врат при "лошите бели расисти"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още