IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отбрана, пандемия, климат - основни теми в първия предизборен дебат в Германия

Дебатът сред водещите кандидати за канцлер на страната премина в учтива атмосфера, макар да беше разгорещен

09:05 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската политика в областта на отбраната след превземането на Кабул от талибаните беше сред основните въпроси, обсъждани на първия телевизионен дебат между тримата водещи кандидати за канцлер на Германия на изборите през септември, предаде DPA.

Лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет, Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и лидерката на Зелените Аналена Бербок дискутираха различни теми, сред които климатичните промени, коронавируса и вътрешната политика.

Дебатът премина в учтива атмосфера, макар да беше разгорещен. Той продължи два часа и беше излъчен от телевизиите RTL и NTF.

Първият въпрос от дискусията се отнасяше до тежкото положение, настъпило в резултат от изтеглянето на НАТО от Афганистан. В тази връзка и тримата кандидати единодушно призоваха за засилване на ролята на Германия в международната сигурност. Те обаче представиха различни предложения за германската политика в областта на отбраната.

Лашет повтори призива си за създаване на съвет за национална сигурност, свързан с канцлерството, и за по-добро военно оборудване. Бербок обвини правителството, че бяга от задълженията си в Афганистан. А Шолц призова за подобряване на международното сътрудничество и продължаване на усилията за предоставяне на германски войници за участие в мисии за защита на мира и сигурността.

По темата за пандемията тримата кандидати подкрепиха избягването на нови значителни ограничения върху всекидневния живот. Шолц дори каза, че "няма да има ново затваряне".

Лашет влезе в сблъсък с Бербок, която обвини ХДС и ГСДП, че не правят достатъчно за борбата с климатичните промени, особено предвид опустошителните наводнения това лято, посочва Ройтерс.

"Вие очевидно нямате план", каза Бербок, като обеща да постави слънчеви панели върху всеки покрив и да забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г.

Лашет заяви, че политиките на Бербок биха навредили на германската промишленост.

Шолц, който е финансов министър в сегашното правителство, запази спокойствие, след като дебатът се разгорещи, и се съсредоточи върху въпроси като данъците и пенсиите.

Според проучване на социологическия център "Форза" Шолц е спечелил телевизионния дебат между тримата водещи кандидати за канцлерския пост.

Допитването показа, че 36% от анкетираните избиратели са посочили кандидата на социалдемократите като победител в диспута. За Бербок предпочитание са изказали 30% от анкетираните, а за Лашет - 25%.

ГСДП продължава да увеличава своята обществена подкрепа по-малко от месец преди изборите на 26 септември. Проучване, проведено от ИНСА за в. "Билд ам зонтаг", показа, че социалдемократите са повишили подкрепата си до 24%, докато консервативният блок, включващ ХДС и Християнсоциалния съюз (ХСС), се е смъкнал на 21%.

Според анкетата при хипотетично пряко гласуване за канцлер Шолц би получил 31%, Лашет - 10%, а Бербок - 14%. (БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още