IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отбранителният бизнес на Airbus ще води преговори за съкращения на работници

Компанията се опитва да се справи с отказа на Германия да купи два военни самолета А400М и забраната на Берлин за износ към Саудитска Арабия

14:28 | 15.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Balint Porneczi/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg 

Ръководителят на отбранителния бизнес на Airbus - Airbus Defense and Space, съобщи, че започват преговори с трудовите власти в Европа за съкращаване на работни места, тъй като групата се възстановява след неуспехите с военния си транспортер A400M, предава Ройтерс.

„Ще влезем в преговори с Европейския съвет за работниците скоро“, коментира шефът на Airbus Defense and Space Дирк Хок пред Ройтерс. След това ще се водят преговори и на национално ниво.

Заради повтарящи се технически проблеми германските военновъздушни сили решиха да откажат доставката на два от самолетите А400М миналата есен, припомня информационната агенция.

Групата е взела и такса в размер на 1,2 млрд. евро за влошаващите се перспективи пред продажбите, например германската забрана за износ към Саудитска Арабия, която иначе е доста обещаващ клиент.

Отбранителният бизнес на Airbus е сформиран през 2014 г. като част от по-широко преструктуриране. Компанията е наела 34 хил. души персонал, 13 хил. от които са в Германия, където е и нейното седалище. Дружеството допринася за около една пета от приходите на компанията майка Airbus.

„Синдикатите знаят, че ще се боря да запазя всяко работно място, което мога. Няма да предложим непропорционални числа“, коментира Хок.

Съкращаването на работните места ще зависи от използването на капацитет и разработването на проекти в различни предприятия. „Тук трябва да кажа на местните политици, че гаранциите за поддържане на предприятията зависят от проектите“, допълва той.

Хок изрази оптимизъм относно перспективите за проект за разработване на съвместни френско-германски изтребители от следващо поколение и военни дронове, след като германските депутати отпуснаха близо 80 милиарда евро за тестовата фаза на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още