Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Отказът на Германия от въглища оставя без съюзник България, Полша и Чехия

Трите страни много по-бавно от останалите в ЕС се отказват от въглищата - България планира това да стане до 2040 г.

Отказът на Германия от въглища оставя без съюзник България, Полша и Чехия

Снимка: Bloomberg LP

Новото правителство на Германия направи амбициозна заявка за ускорен отказ от въглищата до 2030 година. Това обаче ще остави без съюзник и в изолация европейските държави, които продължават да разчитат на въглищата за производството на електроенергия - България, Полша и Чехия.

Ако Берлин затвори и последната си въглищна мощност до 2030 година, а не през 2038 година, както сочеха предишните заявки, трите държави ще произвеждат 95% от електроенергията от въглища в ЕС, показват изчисленията на екологичната организация Ember. И докато страните от ЕС заявяват, че ще намалят производството на енергия от въглища с 99% в периода 2015-2030 година, то Чехия, Полша и България ще отчетат намаление от общо 42%.

От Ember посочват, че за да бъде изпълнена целта за недопускане на глобално затопляне с повече от 1,5°С до края на столетието, страните от ЕС трябва да се откажат от въглищата до 2030 година.

Още по темата

ЕС бързо затваря въглищни мощности. Ако се вземат предвид националните планове, включително и новия на Германия, през 2030 година се очаква, че произведената от въглища електроенергия да намалее с 83% спрямо нивата от 2015 година - от 705 тераватчаса до 118 тераватчаса годишно. Само две години след първите заявки за отказ от въглища производството вече намалява наполовина, сочат още данните на Ember.

На базата на националните планове три държави ще произвеждат 95% от въглищната електроенергия - Полша (с най-голям дял от 63% от произведената електроенергия), Чехия (18%) и България (14%). Те планират и много по-бавен отказ от въглищата спрямо всички останали в ЕС.

През 2020 г. на България се пада дял от 4% от електроенергията, произведена от въглища в ЕС. Въглищата имат дял от 33% от енергийния микс на страната. Служебният кабинет записа индикативна дата за отказ от въглища през 2038 или 2040 г. в своя План за възстановяване, който още се оценява от Европейската комисия (ЕК). В страната обаче има призиви за максимално дълъг срок за работа на въглищните комплекси, като един от начините е разработване на технологии за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид.

Повечето големи въглищни централи на Балканите вече имат краен срок за затваряне. Гърция е сред най-амбициозните с дата за отказ от въглищата през 2025 година. Южната ни съседка ще разчита на зелена енергия и газови централи.

Северна Македония затваря въглищните мощности през 2027 година, а Румъния - през 2032 година.

На този етап в Полша дори не са започнали дебатите за отказа от въглища, макар че в страната се заговори за заместващи мощности като офшорни вятърни паркове и ядрени блокове. Страната има планове да остави своите въглищни мини да работят до 2049 година, тоест година преди крайния срок, който си поставя ЕС да постигне въглеродна неутралност. Полша разчита на въглищата за 70% от произведената в страната електроенергия.

В Чехия също разчитат на въглищата за производството на ток - 40% от микса през 2020 година. През 2019 година в страната беше създадена комисия, която анализира всички ползи и рискове от отказа от въглища и беше приета дата през 2038 година за затваряне на тези мощности. В правителството има нагласи това да стане и преди този срок, но конкретно още нищо не е одобрено.

Освен България, Полша и Чехия, още три страни ще произвеждат енергия от въглища през 2030 година - Хърватия, Румъния и Словения. Но и трите имат планове за отказ от въглищата в малко след това.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
aldy до: aldy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Производството и утилизацията на тия ВЕИ е свързана с такова количество "парникови газове", че смисълът от използването им не само не е нулев, а много "положителен" за генерирането им. И това се знае от много учЕни, ама няма никакво значение. Кой знае защо...
0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А след 2030 г. от какво трябва да се откажем? От всичко останало? Щото точно ветрените мелници и фотките са път за никъде, ама никой не си е направил труда да прави изчисления и сметки какво и как ще стане. Дай да дадем, пък ще видим какво ще стане. Детска градина някаква.
1
 
4
 
1
преди 1 месец
"От Ember посочват, че за да бъде изпълнена целта за недопускане на глобално затопляне с повече от 1,5С до края на столетието, страните от ЕС трябва да се откажат от въглищата до 2030 година." - ето това изречение е напълно манипулативно и е изключително в категорията ФЕЙК НЮЗ

Още от Европа
Том Бакстър: Енергийният преход е без алтернатива