IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на разговорите за Brexit понижи резултатите на европейските борси

Отчетът на компаниите за третото тримесечие също оказа влияние на пазарите

20:01 | 18.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха  с понижения в четвъртък, след като лидерите на Европейския съюз (ЕС) отложиха плановете за специална среща на върха, с която да приключат „казуса“ Brexit, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,51% до 361,67 пункта.

Акциите на медийните компании отбелязаха ръст от 0,54 на сто на фона на отчетите за третото тримесечие. 

Германският показател DAX отметна 1,07% от стойността си, достигайки ниво от 11 589,21 пункта. Френският измерител CAC отчете понижение с 0,55 на сто до 5116,79 пункта. Във Великобритания лондонският индекс FTSE завърши сесията със спад от 0,39%, или 27,61 пункта, до ниво от 7026,99 пункта.

В Испания решението на Върховния съд да натовари банките, а не техните клиенти да платят определени данъци, свързани с ипотечни кредити, срина акциите на финансовите компании на борсата в Мадрид. Книжата на Bankia се обезцениха с 5,1 на сто, тези на Caixabank – със 5.14 на сто, а Sabadell загуби 6,7 на сто от пазарната си капитализация. При BBVA понижението беше от 3.61 на сто.

Анализатори твърдят пред Financial Times, че точното въздействие не е ясно, тъй като банките не са съобщили още за потенциалния ефект. Не е известно дали решението ще се приложи със задна дата.

борси борси

Днес стана ясно, че лидерите на ЕС са на мнение, че в преговорите по Brexit не е бил постигнат достатъчен напредък за свикване на извънредна среща на върха през ноември, съобщиха официални представители на ЕС.

Според източници на британския вестник Guardian премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей е заявила, че е „готова да обмисли“ възможността за по-дълъг преходен период. Източници от Downing Street 10 заявиха на свой ред, че подобен вариант, при който Великобритания ще се придържа към европейските разпоредби, но няма да има право да им влияе, не се отхвърля.

Френският търговец на дребно Carrefour отбеляза повишаване в стойността на акциите си с 8,89%, отчитайки по-големи продажби през третото тримесечие, главно заради френския и бразилския пазар.

Акциите на фармацевтичната компания Novartis поскъпнаха с 1,90 на сто, след като тя обяви, че купува Endocyte за 2,1 млрд. долара.

Проектобюджетът на Италия също продължава да бъде във фокуса на инвеститорите и пазарите. Днес председателят на групата на финансовите министри в еврозоната Мариу Сентену заяви, че еврозоната е показвала голяма устойчивост по време на дълговата криза и също така ще може да се справи с плановете на Италия за нов бюджет.

Тази седмица италианските власти изпратиха до Европейската комисия предложението за своя проектобюджет за 2019 г., в рамките на който се предвижда бюджетният дефицит да достигне 2,4% от брутния вътрешен продукт. Това ще е тройно увеличение на целевите стойности, договорени с ЕК от предишното правителство.

Представители на еврозоната се притесняват, че Италия, която има второто най-голямо съотношение дълг/БВП в Европа на ниво от 133%, може да предизвика нова дългова криза като тази, започната от Гърция през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още