Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Отмяната на забраната за пушене ще е първият тест за управляващите в Австрия

Крайнодясната Партия на свободата настоява, че забраната за пушене в заведения за хранене нарушава свободите на гражданите

Отмяната на забраната за пушене ще е първият тест за управляващите в Австрия

Снимка: Архив Ройтерс

Изненадващо, но първият тест за управляващата коалиция в Австрия може да се окажат цигарите, пише европейското издание Politico. Правителството готви отмяна на пълната забрана за тютюнопушене в ресторантите, която да влезе в сила през май.

Идеята е на крайнодясната Партия на свободата, която е част от управляващата коалиция. Партията не се плаши от конфликти - тя предложи бежанците да бъдат "концентрирани" в определени региони на страната, връщайки спомени от нацистките години.

По отношение на отмяната на забраната за пушене обаче се изправя срещу подписка, която само за няколко седмици набра половин милион подписа. Движението беше поведено от лекари и организации за превенция на онкологични заболявания. За тях въпросът е свързан със здравето, а не с политиката, и настояват, че забраната може да спаси човешки животи.

Още по темата

Прави впечатление обаче, че най-много подписи срещу отпадането на забраната за пушене има в районите, в които двете управляващи партии имат най-малко гласове. Опозиционните партии в страната също бързо видяха възможност да нанесат удар срещу правителството.

За много австрийци пушенето върви ръка за ръка с посещения в кафенета или ресторанти, пише Politico. В допълнение през 2011 година и ЮНЕСКО вписа традициите на виенските кафенета в нематериалното историческо наследство.

Австрия е една от малкото страни в Западния свят, която позволява пушенето в ресторанти и барове. По закон собствениците на тези заведения трябва да предоставят пространство, в което пушенето е забранено, но могат да предлагат и места за пушачи. През 2015 година обаче тогавашното правителство въведе пълна забрана за пушене, която трябва да влезе в сила през май 2018 година.

При приемането на забраната страната беше управлявана от широка коалиция, в която участваше и Австрийската партия на свободата на сегашния канцлер Себастиан Курц. От партията обясниха промяната с нуждата да получат отстъпки от Партията на свободата, за да бъде сформиран новият кабинет.

От крайнодясната партия пък обясняват, че искането за отпадане на забраната е свързано със защитата на свободите на гражданите.

Хората "имат правото да се увреждат сами", коментира експерт от партията по време на парламентарен дебат през миналата седмица. В партията не се притесняват и от подписката - през 2015 година аналогична инициатива срещу пълната забрана за пушене също е събрала 500 хил. подписа, посочват оттам.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
3
 
4
khao до: Venislav
преди 1 година
Няма профилна снимка
аз пък съм пушач и подкрепям забраната ... не ми пречи да излезна отвън и да изпуша една, не ми е приятно и след като се прибера у нас дрехите ми да смърдят на пепелник !
Автомобилите в заведението ли карат и пушат ? ...или някой от отполяващите се на дърва да е изкарал комина си в заведението зада правиш такъв паралел ? ... не е !
Все пак не говорим за тотална забрана, зада е приравняваш като тоталитаризъм!
4
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
отопляването с дърва и карането на автомобили ми цапат и на мен въздуха и ме тровят...
Никой няма да те кара насила да седиш около пушачи. Заведенията сами да могат да решават дали да се пуши или не и да си носят финансовите рискове за това.

А това със "защо хората трябва да търпят" е лесно да се отговори, защото пушача си плаща голямо количество данъци. Акциза си е данък за греха.

Не съм пушач и не ми е приятно около мен да има дим на цигари, но по-неприятни са ми раздути държавни администрации, тоталитарни забрани и зелен тероризъм...
5
 
10
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Както казаха тази сутрин по бтв "нивото на политиците навсякъде пада". Каква свобода да се увреждаш сам, когато увреждаш и другите около теб? Защо хората трябва да търпят твоя порок на обществено място?
14
 
9
 
1
преди 1 година
"Седя в купето за пушачи и току-що стигнах до едно заключение. Железопътните предприятия във всички страни по света използуват в своя транспорт два вида купета: купета за пушачи и за непушачи. Дотук всичко изглежда в ред - но само изглежда. В купето за непушачи пушенето е забранено, следователно в купето за пушачи би трябвало да е забранено непушенето! Само че не е така, а подобни непоследователности особено дълбоко засягат моето чувство за справедливост. Колко хубаво щеше да бъде сега, ако кондукторът, влизайки в купето за пушачи, глобеше всички онези, които не пушат, а след това строго ги отпратеше в купетата за непушачи!"

Ерих Кестнер

Още от Европа
ЕС отправи ново предупреждение за здравето на големите банки