IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпушването на Суецкия канал донесе ръстове и на борсите в Европа

Повишенията обаче бяха ограничени от продължаващите тревоги за коронавирусната пандемия на Стария континент

19:32 | 29.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борси завършиха първата сесия за седмицата преобладаващо на положителна територия, въпреки че ръстовете бяха потиснати от притесненията за третата вълна на коронавируса на континента, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 напредна с близо 0,2%, като секторът на храните и напитките прибави 1,5%, а този на финансовите услуги изтри 1,9%.

Германският бенчмарк DAX и френският CAC напреднаха с по 0,5%. Италианският индекс FTSE MIB прибави 0,1% а британският FTSE изтри почти също толкова.

Пазарите бяха отчасти обнадеждени от новината, че контейнеровозът Ever Given е бил преместен и трафикът през Суецкия канал е освободен. Един от най-големите плавателни съдове за контейнерен превоз блокира канала преди почти седмица на идване от Червено море, причинявайки значителни забавяния по веригата на доставки на международната търговия.

Доброто настроение на инвеститорите обаче бе помрачено от продължаващата с пълна сила трета вълна на коронавируса в Европа. По-рано през уикенда германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да наложи федерален контрол на провинциите в страната в опит да ограничи разпространението на заразата. По-рано тя обяви въвеждане на строга блокада около Великден, но след това се отметна, като последното ѝ изказване е нов обрат.

Лекари във Франция също предупредиха, че ръстът на болните скоро може да претовари болниците в Париж, принуждавайки докторите да избират за кои пациенти имат ресурса да се погрижат.

Във Великобритания пък разхлабват ограниченията. От понеделник бриатнците вече могат да се събират по шестима души на открито.

При индивидуалните акции тези на швейцарската банка Credit Suisse поевтиняха с близо 14% в понеделник, след като кредиторът предупреди за „много значителен“ удар по резултатите си от първото тримесечие заради проблеми с голям американски хедж фонд. Според банката и други институции са били засегнати.

Книжата на други водещи европейски банки, като UBS and Deutsche Bank, също поевтиняха.

На обратния полюс бяха книжата на испанския телеком Cellnex, които поскъпнаха с почти 5%, след като сингапурския фонд GIC се съгласи да купи дял от 2,5% в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още