IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвлечен самолет на EgyptAir е кацнал в Кипър*

На борда му има 81 пътници, повечето от които са освободени, а летището в Ларнака е затворено

09:42 | 29.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Самолет на EgyptAir, изпълняващ вътрешен полет в Египет от Александрия до Кайро е бил отвлечен, съобщи говорителка на авиокомпанията, цитирана от Bloomberg.

Похитителите са поискали самолетът да кацне в Кипър, обясни говорителката, която е предпочела да не бъде назовавана, каквато е политиката на компанията.

Единият от похитителите е казал на пилота, че носи колан с експлозиви, предаде телевизия Al Arabiya, без да уточнява как е получила информацията.

От държавното радио на острова са потвърдили, че самолетът е кацнал на летището в Ларнака по-малко от час след излитането.

Впоследствие летището в Ларнака е затворено и планираните полети се пренасочват.

Междувременно стана ясно, че са освободени всички пътници от отвлечения в Кипър самолет с изключение на петима чужденци и екипажа. Според Ройтерс сред пътниците на египетския самолет е имало осем британци и десет американци. 

Въоръженият терорист още се намира на самолета и не е поставил искания. 

CNN Greece предаде, че самолетът Airbus A320 е излетял от Александрия в 8 часа местно време с 81 пътници на борда.

Терористичните атаки в Египет зачестяват след 2013 г., което спъва усилията на страната да съживи икономиката си и да привлече чуждестранни инвеститори.

През октомври миналата година руски пътнически самолет беше свален над Синай, като отговорност за атаката пое „Ислямска държава“.

Авиокомпаниите и службите за сигурност на летищата затегнаха мерките за сигурност след самоубийствените атентати на летището в Брюксел миналата седмица.  

*Актуализирано в 10,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още