Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пандемията обезсилва и крайнодесните партии в Европа

COVID-19 подчерта за кратко време жизненоважната роля на имигрантите в европейските икономики и общества

Пандемията обезсилва и крайнодесните партии в Европа

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Дори ако пандемията окаже отрицателен ефект върху отношението на обществеността към имиграцията, тя ще донесе лоши новини и за крайната десница в Европа, посочват д-р Джеймс Денисън от Центъра за миграционна политика на Европейския институт във Флоренция и професор Андрю Гедес от Центъра за европейски изследвания към Харвардския университет в коментар за Euractiv.

Пандемията от COVID-19 може би предложи на крайнодесните в Европа изкривена версия на онова, за което отдавна настояват. Правителствата затвориха националните граници и спряха свободното движение на хора в Европейския съюз (ЕС).

Вирусът намали миграцията отвъд най-смелите мечти на нативистите, етнонационалистите и популистите, които съставляват крайната десница в Европа. И все пак тези тенденции по ирония на съдбата вероятно ще засегнат негативно и антимиграционна политическа ниша на Стария континент. 

Още по темата

Пандемията демонстрира в кратки срокове жизненоважната роля на имигрантите в европейските икономики и общества. Гражданите в затворените страни виждат ежедневно отразяване на новини, показващи критичната роля на мигрантите в претовареното здравно обслужване, както и във всяка друга икономическа сфера - от селскостопанска работа до ресторантьорството и хотелиерството.

Най-авторитетните общоевропейски проучвания, като Европейското социално проучване, показват, че отношението към всички видове имиграция в повечето европейски страни всъщност е станало значително по-приветливо или поне по-малко отрицателно през последните години. Това може да изглежда контраинтуитивно поради едновременното надигане на радикалната десница и поради това, че основните политически нагласи, като идентифицирането като леви или десни, са склонни да бъдат доста устойчиви. Това, което се променя в тези среди, обикновено е резултат от промяната в поколенията.

Сега гражданите в ЕС имат по-силно нюансирано мнение за миграцията. Това обяснява защо отношението към нея преминава от полюса на песимизма към този на оптимизма в цяла Европа.

Как всичко това се вписва във възхода на крайната десница и ефектите на пандемията? Основният момент е, че възходът на крайнодесните не е предизвикан от широкия отзвук срещу имиграцията, а от засилената загриженост от значителен, но свиващ се сегмент от населението, особено по време и след „миграционната криза“ през 2015 г.

Според проучването на Евробарометър, делът на европейците, които разглеждат имиграцията като един от най-значимите проблеми, засягащи тяхната държава, нараства от едва 10% през 2013 г. до 36% в края 2015 г. Оттогава този дял се сви до 17% към края на 2019 г.

Пандемията и свързаните с нея икономически проблеми ще доминират в политическата програма в ЕС години наред, което може да доведе до по-позитивни възгледи по отношение на миграцията.

Обикновено възходът на крайнодесните в повечето европейски страни ползва за почва проблемите с миграцията и сериозните проблеми пред основната управляваща партия, свързани с теми като стабилността на икономиката. Но дори и управляващите партии да бъдат дискредитирани по такива въпроси, твърде малко са причините да се допуска, че гражданите ще се обърнат в такъв момент първо към крайната десница, за да потърсят алтернатива.

Ако европейските крайнодесни партии не предприемат бързи, цялостни промени, тяхното бъдеше ще зависи до голяма степен от това колко дълго пандемията ще доминира в политиката на Стария континент.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
Императорът до: ing5rov
преди 6 месеца
Не НЕ са нормални - и аз щях да се срамувам да пускам подобни статии !!! Извратеняшките политкоректни европейски медии много обичат да показват медици-емигранти... ама яростно мълчат за неопровержимите факти, че епидемията върлува най-вече между тъмнокожите малцинствени групи - от пришълци от третия свят !!! НАВСЯКЪДЕ в Европа картината е такава - и в САЩ също !!! И не защото вирусът е расист - а поради "културните особености" на тия племенни групи.

Та да попитам каква е ползата, че има 30% лекари или медицински сестри или дори санитари с неевропейски произход (български доктор в Германия не се брои), щом 60% от заболелите са от също така неевропейски произход - и заради тях цялата държава е под карантина и със спряла икономика ???

Питам, знаейки, че отговор няма да получа... и в България я същото - само дето тук онова - "особеното" малцинство и един лекар няма - а чакат на нас - лошите българи расисти и да ги лекуваме и да им плащаме сметката !!!
2
 
5
 
2
преди 6 месеца
"Абе вие нормални ли сте бе ?! "

Не. Журналисти и еврочиновници. И кукловоди.
4
 
5
 
1
преди 6 месеца
"Пандемията демонстрира в кратки срокове жизненоважната роля на имигрантите в европейските икономики и общества."

Който няма имигранти да си вземе , тъй ли ... и кое им е жизненоважното бе Пурко ?!

"Сега гражданите в ЕС имат по-силно нюансирано мнение за миграцията. Това обяснява защо отношението към нея преминава от полюса на песимизма към този на оптимизма в цяла Европа."

Благодарение на коронавируса , европейските граждани обикнали имигрантите ...

Абе вие нормални ли сте бе ?!

Още от Европа
Барние е по-скоро песимистичен за сделка с Лондон