IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск смени ръководството на финансовия регулатор на Ватикана

Ръководителят на Католическата църква прави опити да подобри надзора върху дейността на папската банка

14:16 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Папа Франциск смени ръководството на финансовия регулатор на Ватикана

Папа Франциск освободи целия ръководен борд на финансовия регулатор на Ватикана. Като причина за това се посочват опитите за реформиране на папските финанси след поредния корупционен скандал, предава ВВС.

Ръководният орган на институцията, носеща името Служба за финансови разследвания (Financial Intelligence Authority), се състои от петима души. Мандатът на сегашното ръководство трябваше да изтече през 2016 година.

Ръководителите на службата ще бъдат заменени от четирима международни експерти от Италия, Сингапур, Швейцария и САЩ.

От Ватикана обявяват, че сред новите директори ще бъдат Хуан Зарате, бивш съветник на американския президент Джордж Буш по въпросите на националната сигурност, както и Джоузеф Пилей, съветник на президента на Сингапур. Другите двама са Мария Бианка Фарина, настоящ високопоставен служител на италианските пощи, и Марк Одендал, финансов консултант от Швейцария.

Папа Франциск търси начини да изкорени корупционни и други нередни практики в Банката на Ватикана, която се занимава с финансовите дела на католическата църква. Институцията разполага с активи на стойност над 8 млрд. долара и периодично бива забърквана в скандали за пране на пари и други нарушения.

Последният такъв е от миналата година, когато високопоставеният свещеник монсеньор Нунцио Скарано беше арестуван от италианската полиция с обвинение именно в пране на пари. Той, както и други двама обвиняеми, са подсъдими с обвинение в опит за незаконно изнасяне на 20 млн. евро от Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още