IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж дава зелена светлина за сделката между Alstom и GE

Франция ще гарантира интересите си, придобивайки 20% в Alstom с приходите от продажбата на дял в GDF Suez

12:25 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Париж дава зелена светлина за сделката между Alstom и GE

Френското правителство даде зелена светлина за придобиването на голяма част от енергийния бизнес на Alstom от страна на индустриалния концерн General Electric (GE) за 12,4 млрд. евро, предаде Ройтерс.

Когато сделката с GE бъде приключена, Франция ще вземе дял от до 20 на сто в Alstom от Bouygues, заявява икономическият министър Еманюел Макрон в сряда. По този начин Париж ще защити интересите си в компанията. 

По-рано стана ясно, че Франция е продала дял от 3,1% в енергийната компания GDF Suez, като с парите ще финансира придобиването на държавното участие в енергийната група Alstom. Париж продаде 75 млн. акции и има опция за продажба на до 86 млн. акции, или общо 3,6% от капитала на GDF Suez. Френското правителство е основният акционер в GDZ Suez, като разполагаше с дял от 36,71% към края на 2013 г., разкриват данни на Thomson Reuters. Банката CDC притежава 1,9%.

Акционерите на  Alstom ще гласуват за трансакцията с GE на насрочено за 19-и декември Общо събрание, обясни френската компанията, за която наддаваше и германският конгломерат Siemens.

През първото полугодие на 2014 г. Alstom отчита рекордни поръчки за 6,4 млрд. евро и ръст в приходите от 13%. За цялата фискална година френският индустриален концерн очаква ръст във високия едноцифрен диапазон.

GE успя да спечели надпреварата за френския енергиен концерн през лятото в конкуренцията на Siemens. През лятото бордът на директорите на Alstom одобри офертата на GE за придобиването на компанията. Споразумението предвижда американската група да продаде на френската жп бизнеса си за 825 млн. долара, както и да се сформират съвместни компании с участие 50:50 за бизнеса с елетропреносните мрежи, операциите с енергия от вятър и бизнеса с ядрени турбини.

Впоследствие френското правителство успя да задължи GE да запази работните места на Alstom във Франция.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още