Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Париж и Берлин направиха първа стъпка за създаване на общ изтребител

Прототипът трябва да е готов до 2026 г. и да влезе в употреба до 2040 г.

Париж и Берлин направиха първа стъпка за създаване на общ изтребител

Френски самолет RAF F-35B Lightning. Снимка: Getty

Франция и Германия подписаха договор за 150 млн. евро за разработването на общ прототип на следващо поколение изтребител. Проектът се приема като ключов за усилията на Европа да е самостоятелна, без да разчита за сигурността си на свои съюзници.

Френският концерн Dassault Aviation и Airbus ще построят летателния апарат, който се очаква да изпълнява операции от 2040 г. Идеята е постепенно той да замени френския Rafale и германския Eurofighter, съобщава Ройтерс.

„Това е един много амбициозен проект между Франция, Германия и с присъединяването на Испания“, посочи френският министър на отбраната Флоренс Парли пред репортери след церемонията по подписването на споразумението.

Още по темата

„Това ще позволи на нашите страни да се изправят пред заплахите и предизвикателствата през втората половина на 21 в. ... и показва нашата воля и амбиция за европейска отбрана“, допълни тя.

Германският парламент одобри финансирането за проекта миналата седмица. Испания е страна само по първоначалната фаза на разработване и официално ще се присъедини по-нататък през годината с инвестиция от 50 млн. евро.

Договорът по проекта Future Combat Air System (SCAF) включва провеждането на научноизследователска дейност, снабдяването с необходимите технологии за самолета, разработването на двигател и съпътстващи дронове, както и създаването на облак за военни цели.

Общото финансиране на прототипа ще е в размер на около 4 млрд. евро, които ще бъдат разпределени до завършването му през 2026 г. Производството на самолетите за масова употреба трябва да започне през 2040 г.

Dassault and Airbus ще построят самолета. Френската компания Safran и германската MTU Aero Engines ще са производители на двигателя. Airbus и MBDA пък ще отговарят за дроновете. Дигиталните параметри ще се поддържат от Airbus и Thales SA.

Проектът ще трябва да се изправи срещу конкуренция от Великобритания, която през 2018 г. обяви собствени планове за нов изтребител Tempest. Френски държавни представители вече изразиха надежда, че двата проекта евентуално биха могли да се слеят.

Представители на индустрията призоваха европейските ръководители да придвижат проекта възможно най-бързо, в противен случай рискуват да загубят дял на световния пазар от по-големи играчи като САЩ и дори Китай в бъдеще.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
korn до: Mavi Goz
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Като оставим на страна това че някои от жените на ръководни постове са сложени там за представителност, равенство на половете, феминизам и т.н., жените могат да бъдат много по брутални, коварни и успяващи от мъжете, качества нужни по време на война.
3
 
4
 
3
преди 5 месеца
“ „Това е един много амбициозен проект между Франция, Германия и с присъединяването на Испания“, посочи френският министър на отбраната Флоренс Парли... и показва нашата воля и амбиция за европейска отбрана“, допълни тя.”

Хахаха... Тва ако жени не го свършат - кой?!!! Германия и Франция делегираха отбраната си на жени и можеме да очакваме като резултат смазваща военна сила от страна на ЕС. Справка - резултатът от министерстването в отбраната на Германия на гинеколожката и днешната шефка на ЕК - Урсула фондередиквоси, която докара Бундесфера до два работещи танка и три летящи самолета и една подводница на вода, при факта, че Германия е световен производител и износител на военна техника!!! Очевидно става дума за зашеметяващ миниджърски талант и разбиране на тънкостите на военното дило! И у Франция това се задава... Великите полководци - женското трио от Франция и Германия - французойката с респектиращото име Флоранс, германката АКК (не АК) и шефката им - повелителката на фотографските камери - Урсула, ше въздигнат европейския изтребител до незнайни висоти - нема начин...!!! :lol:
1
 
0
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Супер.Трябва да се говори повече за нещата свързани с европейската отбрана. Не всички европейци се интерисуват от климатичните промени. Франция е ядрена сила която прави ядрени подводници и бомбардировачи, хеликоптеронасачи и изстребители, ядрени и водородни бомби. Германия също произвежда много военна техника и разполага с много пари. Заедно двете държави могат да правят много яки неща. Няма нужда като китайците тихо и спокойно да си вършим работата, хората искат гръмки изказвания и сеир.
2
 
4
 
1
преди 5 месеца
това е официалното инфо за проектът ...

https://www.airbus.com/defence/fcas.html

Още от Европа
Напрежението между САЩ и Китай ограничи ръстовете на европейските борси