IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж настоява част от Alstom да остане във френски ръце

Бордът на директорите на френската компания има време до понеделник, за да избере една измежду двете мащабни оферти

15:28 | 19.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Париж настоява част от Alstom да остане във френски ръце

Париж настоява за запазване във френски ръце на част от енергийните активи на Alstom. Компанията е в центъра на вниманието в последните дни, след като за собствеността ѝ се борят General Electric (GE) от една страна и Siemens и Mitsubishi Heavy Industries от друга.

Социалистическото правителство настоява GE да позволи на Alstom да запази миноритарен дял в бизнеса с турбини, оставяйки също така и "малък символичен" дял за френската държава, посочи пред Financial Times представител на френските власти.

Апелът дойде, след като главният изпълнителен директор на GE Джефри Имелт отлетя обратно за Париж, за да проведе нов кръг от преговори с представители на правителството в четвъртък. Бордът на директорите на Alstom има време до понеделник, за да избере една измежду двете оферти.

Френското правителство наложи ефективно вето върху сделката. Властите възнамеряват да вземат решение кое от двете предложения е по-благоприятно до края на седмицата, заяви още високопоставеният представител.

Siemens предлага 3,9 млрд. евро за бизнеса с газови турбини на Alstom, докато японската Mitsubishi Heavy и партньорът ѝ Hitachi ще платят 3,1 млрд. евро, за да придобият миноритарен дял в джойнт венчър с Alstom, опериращ в сферата на енергийните технологии.

Офертата на GE е по-конкретна, като компанията предлага да изкупи целите енергийни активи на Alstom. Американското дружество се съгласи и на редица отстъпки по отношение на заетостта и запазването на част от автономията на френската компания.

Същевременно според официалния представител правителството очаква повече яснота от Mitsubishi относно дългосрочните намерения за развитие на бизнеса с парни турбини на Alstom, от който японската компания предлага да придобие миноритарен дял в размер на 40 на сто. Париж иска да знае дали Mitsubishi ще се насочи към обединение на производството в сегашния си джойнт венчър с Toshiba.

Според близки до преговорите бордът на директорите на Alstom се е насочил към подкрепа на офертата от GE, отчасти поради опасенията за това, че другото предложение ще позволи на Mitsubishi да налага вето върху бъдещите тръжни оферти.

"Ние сме по-конкурентоспособни", заяви по-рано през седмицата ръководителят на Siemens Джо Кезер на пресконференция в Париж. "Мислим, че нашето проектопредложение е по-високо от останалите", посочи още той.

Ръководителят на Mitsubishi Шуничи Миянага пък отбеляза, че е направено едно "особено интересно предложение".

Японската компания обеща създаването на 1 000 работни места във Франция. Siemens пък гарантира запазването на заетостта в сектора на газовите турбини във Франция и в Германия за период от три години, като освен това възнамерява да осигури над 1 000 места за стажанти във френското производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ха хаааа, типично по френски, дайте повечко пари, ама ние да си запазим контрола и част от печалбата :DХем ще го платите добре, хем няма да можете да съкращавате работници, да закривате подразделения, да спирате производства, (такъв ще договора а и законите във Франция) пък и ние ще си запазим малко собственост за да можем да слагаме вето на някои решения, да ви притискаме да разпределяте дивиденти, да ви одобряваме управителния съвет и така нанататъка.Тия са по-големи комунисти от Северна Корея, че са и нагли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още