IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за спасяването на британските банките може да не бъдат възстановени

Има риск данъкоплатците никога да не си върнат 66 млрд. лири, инвестирани в Royal Bank of Scotland и Lloyds, твърдят депутати

17:35 | 16.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските данъкоплатци могат да загубят 66 млрд. лири, платени за спасяването на изпитващите затруднения Royal Bank of Scotland и Lloyds в дните на финансовата криза, се казва в доклад на влиятелна група британски парламентаристи, съобщава CNBC.

"Съществува риск, че средствата, инвестирани в RBS и Lloyds могат никога да не бъдат възстановени“, предупреждава Маргарет Ходж, председател на Комисията по публичните сметки към Долната камара на британския парламент, в доклад за продажбата на спасената с пари на данъкоплатците Northern Rock.

Northern Rock, доста по-малка банка, работеща главно с ипотечни кредити, беше продадена миналата година на Virgin Money със загуба за британските данъкоплатци от 469 млн. лири, след като лошите й кредити бяха покрити.

Комисията изтъква, че общите загуби за данъкоплатците при спасяването на Northern Rock са възлизали на около 2 млрд. лири, поради лошото управление на институцията след национализирането й.

„Финансовото министерство не успя да реагира адекватно, когато кризата ни връхлетя, тъй като му липсваха необходимите умения и разбиране. Те много бавно национализираха банката и затова загубите бяха трудни за предотвратяване. След национализацията министерството не успя да ревизира твърде оптимистичния бизнес план, предложен от мениджмънта на банката“, казва Ходж.

„Според нас продажбата на Northern Rock на Virgin Money беше най-добрата опция, осигуряваща на данъкоплатците най-добрата възвращаемост“, изтъква говорител на Virgin Money.

Правителството планираше да се върне на пазарите, за да продаде акциите си, както в Lloyds, така и в RBS. Въпреки това акциите и на двете банки все още се търгуват на нива значително под тези, при които Лондон извърши национализацията им.

Миналия месец председателят на RBS Филип Хемптън заяви, че правителството ще може да продаде участието си в банката през 2015 г. Стивън Хестер, изпълнителен директор на институцията, предложи Лондон да започне да продава акциите на RBS постепенно като се надява цената им да се повиши.

„Липсата на конкуренция за Northern Rock не ни дава увереност, че данъкоплатците ще са на печалба при продажбата на RBS и Lloyds“, коментира Ходж.

За да възвърне инвестицията си, правителството трябва да продаде възлизащия на 82% дял в RBS при около 500 лири за акция. За момента RBS се търгува при около 283 лири за акция.

Британските данъкоплатци притежават и 40% от Lloyds, която изпадна в затруднено положение, след като правителството я принуди да купи HBOS. За да си върне парите, правителството трябва да продаде участието си в Lloyds при 63 лири за акция. За момента обаче компанията се търгува при около 46 лири за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
***, чоля, проверете правописа в заглавието на темата. Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Нито тези пари, нито другите които ЕЦБ наля в различните закъсали страни ще се върнат някога. Затова държавните дългове трябва да се преименуват в субсидии, защото тези пари само се консумират а никога връщат. Трябва да се променят термините и кризата ще се реши :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още