Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Парите за земеделие за България ще бъдат леко увеличени, прогнозира експерт

Какви са предизвикателствата пред фермерите и промените от общата селскостопанска политика на ЕС, коментира Галина Пейчева-Митева

гледано: 1378   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Малките и диверсифицираните фермери излизат от определението на истински фермер, защото според новата дефиниция трябва да имат достатъчно образование и ценз и да нямат доходи от друга дейност. Това обясни Галина Пейчева-Митева, зам.-председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Според нея тази дефиниция на истинския фермер е доста обидна. Експертът прогнозира, че отпадането на микрофермерите ще засегне дейността на много хора в Западна Европа.

"Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган не постави под съмнение нуждата от директни доплащания, които да компенсират фермерите за преките услуги към обществото, като създаване на храна и агроуслуги, но и непреките услуги, които са свързани със селските райони и спазването на екологично насочени цели", отбеляза Митева.

По думите ѝ търсят се решения за привличането на млади хора в земеделието.

„За първи път фермерите получиха признание, че са необходими и важни, както и че директните доплащания ги компенсират за това, че произвеждат не само за печалба, но и за постигане на немалко цели“, коментира зам.-председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Галина Пейчева-Митева напомни, че таванът на директните плащания в България е 150 хил. евро, но вероятно ще има промени.

„Позицията за гъвкавост на тавана не е само на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Минималната работна заплата в България се различава от тази в Холандия, Дания или Франция. Същевременно размерът на стопанство е значително по-голям от средния за Европа. Тези национални особености трябва да бъдат взети под внимание, когато се определя таванът или плащанията, които могат да бъдат приспадани от него, за да има съпоставимост между фермерите в различните страни членки на ЕС“, категорична е Митева.

Според нея всички се притесняват относно увеличението на средствата заради Brexit.

„За България парите ще бъдат леко увеличени, коментира експертът. Европейската комисия осъзнава, че държавите членки имат различни приоритети и нужди. Поради това дават възможност на страните да изготвят свой национален стратегически план, в който да акцентират върху секторите, които имат нужда от подпомагане", посочи тя.

Вижте целия разговор във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 18 април