IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парниковите емисии на ЕС са намалели с една трета от 90-те насам

Това е най-ниското равнище от поне 30 години, показва доклад на ЕК

21:39 | 26.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Eddie Seal/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

Емисиите парникови газове на Европейския съюз са намалели с една трета до най-ниското си равнище от поне 30 години през 2020 г., когато възобновяемите енергийни източници изпревариха изкопаемите горива като основен източник на енергия в региона. Това показва доклад на блока в навечерието на срещата за климата СОР26 в Глазгоу.

Емисиите на ЕС миналата година са намалели с 10% спрямо равнището от 2019 г. най-вече в резултат на намалено потребление по време на коронавирусната пандемия и блокадите и ръста на използване на чиста енергия, става ясно от годишния Доклад за състоянието на енергийния съюз на Европейската комисия. Замърсяването, което води до затопляне на климата, е намаляло с 31% от 1990 г., водейки ЕС по-близо до целта си от намаление с 55% до края на десетилетието.

Резултатите от доклада са публикувани в навечерието на срещата за климата на ООН в Глазгоу тази седмица. Но на фона на трудностите, които Брюксел и другите световни столици имат с отговора на енергийната криза, която заплашва постпандемичното икономическо възстановяване, някои от целите на срещата може да се окажат трудни за изпълнение.

Увеличаването на инвестициите в зелена енергия ще е от ключово значение за стимулиране на устойчивостта на пазарни сътресения, които тласнаха цената на тока и газа до рекордни стойности по-рано този месец. Докладът също така подчертава и нарастващата зависимост на ЕС от вноса на енергия, който също достигна 30-годишен връх от 61% през 2019 г. заради комбинация от фактори: нараснало търсене, намалено производство от изкопаеми горива и недостатъчен капацитет на възобновяемите източници

Като цяло инвестициите във ВЕИ са нараснали през 2020 г. до 48,8 млрд. евро от 32,9 млрд. евро през 2019 г., като допълнителният капацитет е задвижван основно от офшорни вятърни и соларни мощности, показва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още