IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Меркел отстъпи пред Алтернатива за Германия на местни избори

Изборите в провинция Мекленбург-Предна Померания бяха спечелени от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия

09:24 | 05.09.16 г. 3
<p>
	Кандидатите на партията Алтернатива за Германия <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Кандидатите на партията Алтернатива за Германия Снимка: архив Ройтерс

Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел изгуби позициите си на втора най-силна партия в провинция Мекленбург-Предна Померания от антиимигрантската формация "Алтернатива за Германия" (АзГ) според официални предварителни резултати от вчерашните местни избори, предаде ДПА.

Изборите бяха спечелени от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) с 30,6 процента. АзГ е втора с 20,8 процента, което значи, че партията ще влезе за пръв път в регионалния парламент на североизточната провинция. Тя вече има депутати в осем други местни законодателни органа и вероятно ще влезе и в националния парламент на изборите догодина.

Избирателната активност вчера бе 61,6 процента, с 10 на сто по-висока от регионалните избори през 2011 г.

АзГ бе създадена преди три години от преподавателя по икономика от Хамургския университет Бернд Луке и привлече разочаровани от традиционните партии избиратели.

Тя се понесе по вълната от недоволство срещу кризата с еврото и се възползва от негодуванието на много германци, че плащат с данъците си за други членки на еврозоната.

Макар че не успя да влезе в Бундестага през 2013 г., партията изпрати седем евродепутати в Европейския парламент през май 2014 г. и вкара свои членове в пет регионални парламента.

АзГ бе разтърсена вътрешна борба между Луке и Фрауке Петри, която бе избрана на конгреса в Есен в началото на юли 2015 г. за партиен лидер. Тогава партията започна завой надясно, който се ускори с решението на Меркел от септември 2015 г. да отвори широко вратите на страната за бежанци.

С пристигането на един милион кандидати за убежище, Петри залага на антиислямска и на антимигрантска политическа линия и дори намекна, че полицията трябва да използва огнестрелни оръжия, за да не позволява на мигрантите да влизат в Германия. Въпреки това тя отхвърля твърденията, че партията й е крайнодясна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Партията на Меркел тепърва ще има да губи още позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още