IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Меркел се страхува, че вътрешните битки може да ѝ струват властта

Надпреварата между Зьодер и Лашет може да навреди още на имиджа на консерваторите, които в момента трябва да се борят с пандемията, а не помежду си

17:55 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Маркус Зьодер. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Маркус Зьодер. Снимка: Bloomberg L.P.

Държавни представители, близки до Ангела Меркел, са разтревожени, че нейният консервативен блок рискува да загуби канцлерския пост през септември заради битката за това кой трябва да я наследи.

Следвайки традицията, кандидат-канцлер трябва да е 60-годишният лидер на нейния Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лашет, който получи единодушна подкрепа от ръководството на своята партия в понеделник. Неговото право да бъде издигнат обаче бе оспорено от лидера на по-малката сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Зьодер, който във вторник се очаква да говори пред представители и на двете партии.

Самата Меркел е все по-разтревожена от унищожителния характер на атаките на 54-годишния Зьодер, посочва пред Bloomberg неин приближен, запознат с мнението ѝ. Представители на ХДС също така се притесняват, че неговата кампания може да навреди на Лашет, който така или иначе не се радва на особена популярност сред избирателите.

Блокът ХДС/ХСС „никога не е губил толкова много подкрепа на избиратели за такова кратко време“, заяви в Мюнхен Зьодер след среща на ръководството на неговата партия. „Не можем да се отделим от настроението на нацията“, допълни той.

Консерваторите изостават в социологическите проучвания, откакто Лашет бе избран за лидер на ХДС преди по-малко от три месеца, а настроението на избирателите се помрачава допълнително, тъй като правителството не успява да постави коронавирусната пандемия под контрол.

Парламентарната група на ХДС/ХСС трябва да се срещне във вторник, за да обсъди затягането на мерките за борба с вируса. Ако Зьодер се появи на срещата, това ще обърне вниманието към двубоя за канцлерския пост и може да засили усещането, че консерваторите са разсеяни от вътрешни борби, вместо да се борят с извънредното положение.

„Проблемите, които имаме да решаваме тази седмица, са толкова големи, че не трябва да се фокусираме повече върху вътрешни партийни въпроси, а върху големите задачи, които предстоят на Германия днес, утре, тази седмица и идващите месеци“, каза Лашет по-рано през деня.

Зьодер отправя предизвикателство към лидерството на Лашет, защото знае, че шансовете му са много по-големи сред избирателите. По-големи дори и от тези на самата Меркел. Според ново социологическо проучване на института Insa за таблоида Bild Зьодер изпреварва дори канцлера като най-популярен политик в страната, докато Лашен изостава чак на 12-о място. От ХДС очакват Зьодер да използва тези данни през идните дни като доказателство за силата си.

За да подчертае предизвикателствата пред консервативния блок, баварският лидер посочи, че предстоящите избори ще са най-трудните от 1998 г. насам, когато Хелмут Кол загуби от Герхард Шрьодер от социалдемократите. Тогава, както и сега, партията бе на власт 16 години.

„Всички искат бързо решение“, каза Лашет, след като получи единодушната подкрепа от ръководството на ХДС. „Тогава съм сигурен, че ще имаме всички шансове да спечелим изборите заедно“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още