IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите са в очакване на антикризисни мерки от Английската централна банка

Миналата седмица Марк Карни увери, че АЦБ е готова да предостави допълнителна подкрепа в средата на повишена несигурност

12:06 | 04.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като Великобритания е изправена пред поредна финансова криза след референдума, управителят на централната банка Марк Карни изглежда ще отвори извънредния пакет инструменти, създаден след последния пазарен срив през 2008 г., пише Bloomberg.

Във вторник гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) ще говори за заплахите пред финансовата система, с което изявленията му от 23 юни насам ще станат общо три.

Той ще посочи макропруденциалните инструменти (мерки на благоразумна политика, които целят намаляване на риска във финансовата система – бел. ред.) на разположение за подкрепа на икономиката, насърчаване на корпоративното кредитиране и на инвестициите. Очаква се и облекчаване на капиталовите изисквания за банките, прогнозира агенцията.

Резултатите от референдума, при който близо 52% от британците подкрепиха излизане от Европейския съюз, шокираха пазарите и създадоха политически вакуум в Обединеното кралство, в който Марк Карни се превърна в крепител на стабилността. След като сигнализира за възможно понижение на лихвените проценти и обеща финансова помощ за банките, миналата седмица Карни увери, че АЦБ е готова да предостави допълнителна подкрепа в средата на повишена несигурност и влошаващи се икономически перспективи.

„АЦБ днес разполага с повече инструменти, отколкото по време на финансовата криза“, казва бившият зам.-управител Джон Гийв. „Това, което те могат да променят, е скоростта, с която банките трябва да се приспособят към новите стандарти за ликвидността и капитала“, допълва той. 

11-членната комисия по финансова политика, основана през 2011 г., имаше заседание миналата седмица и във вторник ще публикува шестмесечния си доклад. Същия ден банката ще проведе аукцион за предоставяне на ликвидност на банките. Комисията по парична политика пък има заседание на 14 юли.

Половин час след публикуването на доклада за финансовата стабилност Марк Карни ще даде пресконференция.

АЦБ планира да облекчи капиталовите изисквания, като на практика ще отмени решение от март за повишаване на антицикличния буфер, съобщи Bloomberg в петък, позовавайки се на свои източници.

Самюел Томс, икономист в Pantheon Macroeconomics, допуска, че централните банкери може да увеличат стимулите за бизнес кредитирането или пък да облекчат условията при ипотеките. „Ще бъде поставен акцент върху мерките, които да гарантират, че кредитирането в икономиката остава стабилно“, казва Томс. „АЦБ ще бъде предпазлива, що се отнася до евентуално понижение на лихвите и количествените облекчения заради инфлацията. Така че те ще се фокусират върху мерки за подкрепа за финансовата система, какъвто е антицикличният капиталов буфер“, допълва той.

Каквато и да е промяна в този буфер ще бележи промяна в тона спрямо последния доклад за финансовата система от декември. Тогава Марк Карни заяви, че условията са извън своята посткризисна фаза. Днес управителят на АЦБ е изправен пред съвсем различна перспектива. Близо 75% от анкетираните от Bloomberg икономисти очакват британската икономика да изпадне в рецесия за пръв път от 2009 г.

Представителите на АЦБ вероятно ще заговорят и за дефицита по текущата сметка, след като Brexit подчерта опасенията, че чуждестранните инвеститори няма да са склонни да финансират дефицита чрез инвестиции в британската икономика. През първото тримесечие дефицитът беше 32,6 млрд. паунда (43 млрд. долара), което е 6,9% от БВП и така страната разчита на „любезността на непознати“, както самият Карни каза.

Мерките на централната банка ще допълнят по-мащабния план за насърчаване на икономическата стабилност в среда на несигурност. Министърът на финансите Джордж Озбърн сигнализира, че бюджетен излишък през 2020 г. вече не влиза в плановете му, както и че планира да намали корпоративния данък до под 15%.

„АЦБ вероятно ще използва активно макропруденциални инструменти като например облекчаване на капиталовите изисквания за банките“, коментират от инвестиционната банка Barclays.

“Това ще позволи на банките да освободят капитал и да подобрят маржовете на печалбата, ако капиталите се използват за кредитиране или други инвестиции с висока доходност”, казват още икономистите. „Това ще бъде и сигнал за увереността на регулатора, че банките са достатъчно добре капитализирани, за да удържат на понижение в антицикличния буфер, а оттук – да се избегне забавяне на икономиката“, допълват още те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Като мероприятие Brexit не бе нищо друго освен СПЕКУЛАТИВНИ ЗАЛАГАНИЯ чиито краен резулта при "НЕ" щеше да доведе до скок на курса на лирата , а при "ДА" при нейния срив.Над 85% от залозите бяха "ЗА" аоставане на Англия в ЕС.ЗАГУБИХА!! Направилите тези залози са натоварили кораба със скъпи лири и са в очакване АЦБ да вземе курс на подкрепа на валутата с ОБРАТНО Й ИЗКУПУВАНЕ.Разбира се, че това няма как да се случи най малкото заради обстоятелството, че евтинита лира ПОДКРЕПЯ ИЗНОСА И БЛОКИРА ВНОСА!Загробилите се с тази валута "инвеститори" няма да могат дълго да издържат на тези позиции.Нуждата от свободни средства ще ги принуди да РАЗТОВАРВАТ скъпите си лири, което ще доведе до последващо ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА ЛИРАТА!ВЪПРОСА Е: Ще се намеси ли ЕЦБ в операциите по обратното изкупуване на лири, или същата е в НЕВЪЗМОЖНОСТ да направи това?В тази ситуация на ход е ЕЦБ и СУПЕР МАРИО, а не АЦБ която е посяла и сега чака за да жъне плодовете на човшката алчност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още