IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти в Гърция е в подем благодарение на чужденците

След юли 2016 година значително расте броят на турците, купуващи имот в страната - ваканционен или жилище в големите градове

22:10 | 18.01.17 г.
<p>
	О. Санторини. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

О. Санторини. Снимка: архив Ройтерс

Пазарът на ваканционни имоти в Гърция показва явни признаци на съживяване, сочат данни на брокери на недвижими имоти в южната ни съседка, цитирани от „Катимерини“. Ръстът се подхранва от интереса на чуждите инвеститори, а техният фокус е върху луксозните имоти.

Според наблюденията на брокерите купувачи основно са чужденци, които почиват редовно в Гърция, наемайки луксозни вили. Интересни дестинации за тях са популярните за туристите острови Миконос и Санторини.

Имотите, от които се интересуват чуждите инвеститори, са в ценовия диапазон между 500 хил. евро и 1,5 млн. евро. Техните цени са намалели с между 30 и 40% в годините на кризата.

През 2015 година имахме големи очаквания за имотния пазар, коментира Константинос Сидерис.

Политическата и икономическата нестабилност след идването на Сириза на власт обаче промениха ситуацията в сектора.

Известни признаци на възраждане се наблюдаваха през втората половина на годината, а през 2016 година вече сделките с ваканционни имоти, реализирани от чуждестранни инвеститори, са с 10% повече, допълва брокерът.

Интерес към покупката на имот в Гърция проявяват основно французи, британци, германци и италианци. След юли 2016 година рязко се повишава броят на турците, които искат да инвестират в имот в страната. Заради нестабилността в Турция те купуват не само ваканционни имоти, но и жилища в столицата Атина.

Ръстът само на един сегмент – ваканционните жилища, обаче не е в състояние да стабилизира целия имотен пазар в Гърция. Доклад на PriceWaterhouseCoopers показва, че повишение ще има, но то ще бъде с по-бавни темпове от ръста на гръцката икономика през следващите години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още