Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пазарът за въглеродни квоти сигнализира, че потреблението на енергия пада

Извънредното положение в много от европейските страни свива индустриалната активност, което води до спад в потреблението на енергия

Пазарът за въглеродни квоти сигнализира, че потреблението на енергия пада

Снимка: Getty

Намаленото търсене на квоти за емисии въглероден диоксид в Европейския съюз (ЕС) предполага, че промишленото потребление на енергия може би се понижава, съобщава Bloomberg. 

Сковани от пандемията от коронавирус, европейските нации вече изключват части от икономиката си, за да накарат хората да си останат по домовете и да забавят разпространението на вируса. Тъй като фабриките и предприятията прекратяват своята дейност или намаляват производствения си капацитет, потреблението на енергия спада.

Още по темата

Това твърдение се подкрепя и от отмяната на търг за квоти за въглеродни емисии на Европейската енергийна борса заради наддаване, което е било под обема, наличен за продажба. Това е първият път, когато се отменя продажба, от юни 2019 г. След този случай броят на квотите падна с 8,6 на сто до най-ниското им ниво от ноември 2018 г.

„Драматичното забавяне на икономическата активност в Европа свива търсенето“, коментира Барбара Ламбрехт, анализатор в Commerzbank AG. Според нея стоковите пазари са преминали в режим на паника.

Предприетите редукции в производството заради вируса засягат все повече аспекти от индустрията. Германският автомобилен концерн Daimler Group заяви във вторник, че ще спре производството си в Европа поне за две седмици.

Германия, която е най-големият замърсител с въглероден диоксид в ЕС, намали количеството на своите емисии с 6,3% през изминалата година, бележейки най-големия спад в това отношение от финансовата криза през 2009 г.

В Италия, която е най-потърпевшата от коронавируса европейска страна, търсенето на електроенергия е с една пета по-ниско от това преди година.

Мерките срещу разпространението на заразата в Италия, ако бъдат приложени в останалата част на ЕС, могат да свият търсенето на енергия в блока с 15 на сто, смята Елцин Мамедов, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Пазарът на опции по програмата за въглеродни емисии също показва слабо търсене на квоти.

В условията на глобална финансова криза преди повече от десетилетие някои индустриални компании използваха безплатните въглеродни квоти като форма на финансиране. Повечето производители не само получават безплатни квоти, но и ги получават повече от година преди да влязат в употреба. Те могат да продават спот квотите за пари и да купуват фючърси, което им дава допълнителен безрисков паричен поток.

Спадът при броя на квотите през последните няколко дни показва, че европейската производствена и енергийна промишленост преразглежда своите перспективи, посочва Ник Кембъл, директор в Inspired Energy Plc. Той предполага, че тази тенденция ще стане още по-очевидна през следващите дни.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италианският премиер успя да отбие атаките на опозицията на местните избори