Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пчеларите ще могат да застраховат продукцията си

Комплекс от мерки в сектор „Пчеларство“ за модернизация на стопанствата са заложени в Стратегическия план за новата ОСП

Пчеларите ще могат да застраховат продукцията си

Снимка: Ройтерс

За първи път в сектор „Пчеларство“ ще се подкрепят дейности, свързани с разработване и използване на управленски практики за адаптиране към променящите се климатични условия, както и за застраховане на продукцията срещу природни бедствия и неблагоприятни климатични явления или болести. Комплексът от мерки за гарантиране устойчиво развитие и повишаване доходите на земеделските производители са заложени в Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика за периода 2021-2027 г.

Още по темата

Целта е да се постигне модернизация на стопанствата чрез използване на цифровизация, както и по-широкото практикуване на подвижното пчеларство. Това стана ясно по време видеоконферентно заседание на Тематична работна група (ТРГ), съобщи земеделското министерство.

Ще продължи да се подпомага обучението за повишаване знанията и уменията на пчеларите за прилагане на иновации и съвременни методи на производство. Нов момент е възможността за предоставяне на консултантски услуги за подпомагане дейността на сдружения, организации, групи на производители и на техните членове.

В ОСП ще има повече средства за инвестиции в материални и нематериални активи за модернизиране и обновяване средствата за производство и първичен добив на пчелни продукти. Целта е да се повиши ефективността в стопанствата и да се подобри достъпът им до пазара.

От Министерството на земеделието, храните и горите уверяват, че ще се предостави нова възможност за подобряване  капацитета на акредитираните лаборатории. По този начин след анализ на пчелните продукти ще се подобри проследяемостта, качеството и безопасността.

Ще продължи да се стимулира и самоконтролът на продуктите, което ще доведе до по-добро функциониране на късите вериги на доставки. За подобряване пазарната ориентация и реализацията на по-висока добавена стойност, пчеларите ще могат да се възползват от подпомагане за разработването на продукти, обхванати от публични или сертифицирани частни схеми за качество.

Стратегическият план за новата Обща селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. предвижда внедряване на нови технологии в пчеларската практика с прилагането на мярка „Сътрудничество със специализирани органи за изпълнението на изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти“.

Тематичната работна група за земеделие обсъди и подпомагането за популяризиране на пчелните продукти и насърчаване на тяхното потребление, допълниха от аграрното министерство.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Протести в Гърция и Франция срещу задължителното ваксиниране прераснаха в насилие