IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ArcelorMittal надхвърли прогнозите

Най-големият производител на стомана в света очаква оперативната печалба през второто тримесечие да е още по-висока

13:55 | 10.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лакшми Митал е доволен от отчета на компанията му за първото тримесечие.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лакшми Митал е доволен от отчета на компанията му за първото тримесечие. Снимка: Ройтерс

ArcelorMittal, най-големият пороизводител на стомана в света, отчете по-голяма от очакваното печалба през първото тримесечие на годината и прогнозира още по-висока печалба за второто, съобщава Bloomberg.

Печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) е спаднала с 26% на годишна база до 1,57 млрд. долара (в това число 500 млн. печалба от продажба на активи), което е над медианната оценка на 12 анализатори, запитани от агенцията, за печалба от 1,32 млрд. 

Продажбите през периода са намалели с 13% до 19,75 млрд. долара. През първото тримесечие ArcelorMittal е доставил 20,9 млн. т стомана – ръст от 4,7% спрямо предходното.

„Икономическите условия оставата предизвикателни, но представянето ни през тримесечието отразява резултатите от управленските действия, които предприехме, за да се справим с последиците от световната финаснова криза, заяви Лакшми Митал, главен изпълниелен директор на базираната в Люксембург компания.

Стоманената индустрия пострада, след като икономическата криза в Европа сви търсенето, а забавянето на растежа в Китай засегна цените на суровините. Европейските производители от бранша се борят със свръх капацитет – за индустрията той е 210 млн. т годишно при нормално търсене от 150-160 млн. т.

EBITDA на ArcelorMittal през ворото тримесечие ще надвиши тази за първото. Компанията потвърди годишната прогноза за печалба от 7,1 млрд. долара. През февруари бе обявено, че печалбите през тази година ще се възстановят, след като през миналата бяха най-ниските от 2009 г. насам.

През март производителят оповести, че очаква световнто потребление на стомана да се повиши с 3-3,5% тази година, макар че в Европа ще спадне преди да се възстанвои догодина.

ArcelorMittal планира да съкрати разходи за 3 млрд. долара до края на 2015 г. Нетният дълг на компанията през първото тримесечие е спаднал с 3,8 до 18 млрд. долара. Фирмата се опитва да намали задълженията си, след като кредитният й рейтинг бе свален под инвестиционно ниво от Moody's, S&P и Fitch.

Компанията намали дивидента си и продаде активи, включително дял за 1,1 млрд. долара в добивния си бизнес в Канада. Фирмата набра 4 млрд. от емиси акции и облигации, като се опитва да снижи дълга си до 17 млрд. в средата на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още