IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Barclays расте въпреки многобройните регулаторни пречки

Банкирането на дребно подкрепя финансовите резултати на британския кредитор през третото тримесечие

10:51 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Оперативната печалба на британската банка Barclays за третото тримесечие расте с 1% на годишна база до 1,59 млрд. лири (2,54 млрд. долара) въпреки многобройните регулаторни пречки, пише CNBC.

Кредиторът задели 500 млн. лири за разследванията по обвинения в предполагаемо манипулиране на форекс пазара. Успоредно с други банки, Barclays преговаря за разрешаването на проблема извън съда. Освен това британският трезор се изправя пред редица регулаторни и репутационни проблеми.

Банката трябваше да плати солени глоби относно манипулирането на лихвения процент на междубанковия пазар в Лондон LIBOR и скандала с плащането на застрахователни обезщетения във Великобритания, за който задели провизии за доплащане на още 170 млн. лири.

Barclays издържа стрес тестовете на Европейската централна банка. Капиталът от първи ред възлиза на 7,1% при изискване за 5,5%. Въпреки това й предстоят по-сурови изпити у дома през декември. Тестовете тогава ще са с фокус нивото на ливъридж. Очакванията са Английската централна банка да определи ниво от 4-5%, което трябва да поддържат британските банки. В момента нивото на Barclays е 3,5%.

Освен това трезорът запазва размера на дивидента през тримесечието от 3 пенса на акция въпреки очаквания натиск върху капиталовата му позиция.

По-добрите от очакваните финансови резултати са благодарение на банкирането на дребно и Barclaycard за сметка на инвестиционното банкиране. Печалбата в този сегмент спада с 38% през тримесечието.

„Групата се представя много добре. Стратегията ни работи. Очакваме съществен напредък“, коментира резултатите главният изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс.

Към 10:40 часа българско време на борсата в Лондон акциите на Barclays поскъпват с 1,93% до 2,25 паунда. От началото на годината те са поевтинели с 18,65%.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria Оn Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още