IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BP надмина прогнозите, подпомогната от ръста в добива на петрол

Главният финансов директор на BP Брайън Джилвари заяви, че компанията ще обмисли увеличаването на дивидента към края на годината

15:35 | 30.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силното увеличение на производството на петрол и природен газ помогна на британския енергиен гигант BP да компенсира по-ниските цени на суровия петрол и по-слабата печалба от рафинирането, като надмина очакванията за печалба за второто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Резултатът на BP контрастира с този на френската Total и норвежката Equinor, които отчитат рязко спадане на печалбата. Доброто представяне се дължи на стабилно възстановяване след сериозните съкращения на разходите, последвали спада през 2014 г., стартирането на нови проекти и инвестираните 10,5 млрд. долара през 2018 г. за придобиване на американските активи в шистовата индустрия. 

Акциите на BP поскъпнаха с 3% в резултат от новините, в сравнение с ръста от 0,1% в цената на книжата от индекса FTSE.

BP и конкурентът ѝ Royal Dutch Shell задържаха индекса на сините чипове на зелена територия.

„В средата на петгодишния ни план BP изпълнява своята цел“, заяви главният изпълнителен директор Боб Дъдли.

Нетните приходи на BP достигат 2,8 млрд. долара през второто тримесечие, надхвърляйки прогнозата на компанията за 2,46 млрд. долара.

Печалбата за второто тримесечие се повишава спрямо 2,4 млрд. долара за предходното тримесечие.

Резултатите на компанията надминават очакванията за десето поредно тримесечие, посочват анализатори от Bernstein.

Оперативният паричен поток на BP се възстановява до 6,8 млрд. долара през тримесечието спрямо 5,3 млрд. долара за предходното тримесечие в резултат на еднократно освобождаване на оборотен капитал.

Дивидентът на компанията остава непроменен на равнище от 10,25 цента за акция.

Главният финансов директор на BP Брайън Джилвари заяви, че компанията ще обмисли увеличаването на дивидента към края на годината, тъй като приходите от продажби на активи са налице, а в същото време дългът намалява.

Производството през второто тримесечие нараства до 3,8 млн. барела петролен еквивалент на ден, с 4% повече спрямо година по-рано.

BP обяви, че очаква през третото тримесечие на 2019 г. производството да се понижи спрямо второто тримесечие, посочвайки като фактори дейностите по поддръжка, както и въздействието на урагана Бари върху сондажните офшорни дейности в Мексиканския залив.

Цените на Брент за второто тримесечие бяха средно около 69 долара за барел, което е повече спрямо 63 долара средно за предходното тримесечие, но са по-ниски от 74-те долара за барел година по-рано, съобщават от BP.

В сегмента за рафиниране и маркетинг печалбата спада поради по-ниските продажби и по-слабата производителност на рафинериите, тъй като предприятията извършиха ремонтни дейности преди сериозната промяна в стандартите за морски горива, която ще влезе в сила от началото на 2020 г.

Въпреки по-високата печалба дълговете на BP нарастват през първата половина на годината до 46,5 млрд. долара спрямо 38,7 млрд. долара през предходната година, най-вече в резултат на придобиването на BHP.

Съотношението между дълга и пазарната стойност на BP е нараснало до 31% в сравнение с 27,5% през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още