Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Печалбата на ЕЦБ през 2018 г. расте благодарение на портфейла с облигации

Нетната печалба на институцията нараства до 1,6 млрд. евро от 1,3 млрд. евро предходната година

Печалбата на ЕЦБ през 2018 г. расте благодарение на портфейла с облигации

Снимка: Ройтерс

Печалбата на Европейската централна банка (ЕЦБ) нарасна през 2018 г. благодарение на по-големите приходи от облигации, придобити като част от усилията на финансовата институция да стимулира инфлацията и портфолиото си в долари.

Нетната печалба нараства до 1,6 млрд. евро от 1,3 млрд. евро предходната година, съобщиха от базираната във Франкфурт банка, цитирани от Bloomberg. Мащабната програма за покупка на активи е донесла общо 820 млн. евро, а таксите за надзор на кредитори възлизат на 518 млн. евро.

Още по темата

ЕЦБ придоби облигации за 2,6 трлн. евро, преди да прекрати програмата си за покупката им през миналата година. Банката обеща да запази лихвените проценти на настоящите си рекордно ниски нива най-малко до края на лятото. Но на фона на рецесията в Италия и стагнацията на германската икономика анализаторите прогнозират, че увеличението няма да се случи преди 2020 г.

През 2018 г. лихвените приходи от гръцки държавни облигации, закупени в рамките на програмата за пазарите на ценни книжа (Securities Markets Programme) са се понижили до 127 млн. евро. Номиналната стойност на целия портфейл на програмата възлиза на 74,3 млрд. евро, като средният оставаю матуритет е 1,7 години.

Колкото до разходите, тези за персонал и административни нужди са намалели до 515 млн. евро.

В сряда главният икономист на ЕЦБ Петер Прат заяви, че нейното ръководство скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми за банките.

Ситуацията за банките, най-вече в Италия и Испания, става все по-трудна, тъй като датите за плащанията по целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (TLTRO) за 739 млрд. евро на ЕЦБ наближават през 2020-21 г.

Коментарите на Петер Прат предполагат, че ще бъде обсъден нов кръг от TLTRO още на следващата среща на ЕЦБ – на 7 март. Взимането на решение обаче, най-вече по условията на заемите, вероятно ще трябва да почака.

„Обсъждането ще се случи много скоро в управителния съвет“, каза Прат на конференция във Франкфурт.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Надпреварата за наследник на Мей се разгорещява