IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на HSBC за 2014 г. спадна с 15%

Британската банка се извинява за поведението и грешките, допуснати в швейцарския й клон

12:03 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на HSBC за 2014 г. спадна с 15%

HSBC Holdings отчита рязък спад на годишната печалба на фона на обвиненията, че британската банка е помагала на свои клиенти да укриват данъци чрез швейцарското си поделение, пише MarketWatch.

Нетната печалба на трезора през миналата година се свива до 13,7 млрд. долара, като през 2013 г. тя бе 16,2 млрд. долара. Това е с 15% по-малко. Печалбата преди данъци за 2014 г. 18,7 млрд. долара. Това е със 17% по-малко в сравнение с  за 2013 г., а именно – 22,6 млрд. долара. 

Печалбата и приходите се оказват под очакванията на анализаторите. Експертите прогнозираха оперативна печалба в размер на 21 млрд. долара. 

Публикуването на финансовите резултати на кредитора съвпадна с разкритата информация за директора на банката Стюърт Гъливер, който има сметка в швейцарския клон на кредитната институция.

Приходите на HSBC растат минимално до 62 млрд. долара от 61,9 млрд. долара през 2013 г. Освен това банката заделя 1,19 млрд. долара за съдебни разноски и под формата на провизии за напредналото разследване по обвиненията за манипулиране на валутния пазар.

Разходите на банката нараснаха над прогнозираното, а поделението за инвестиционно банкиране реализира незадоволителни приходи през четвъртото тримесечие. Годишните оперативни разходи от основната дейност се повишават с 6,1% до 37,9 млрд. долара.

Освен това HSBC намалява и целта си за възвръщаемостта на капитала (ROE) „до повече от 10%“. Предходната цел бе показателят да надхвърли 12%. През 2014 г. ROE спадна до 7,3% от 9,2% през 2013 г., отбелязва Ройтерс

„Финансовите резултати са разочароващи, въпреки че тежкото четвърто тримесечие маскира част от напредъка, който постигнахме в предходните три тримесечия“, коментира Стюърт Гъливър във връзка с годишния отчет.

„Дълбоко съжаляваме и се извиняваме за поведението си и грешките, които са в разрез с нашата политика, както и спрямо очакванията към нас“, гласи становището, придружаващо резултатите, относно проблемите около швейцарския клон на HSBC.

В ранната търговия на борсата в Лондон акциите на кредитора поевтиняват с 4,3%. За една година стойността им е спаднала със 7,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още