Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Печалбата на HSBC за 2016 г. се е сринала с 62%

Основната причина е отписване за 3,2 млрд. долара и забавяне на растежа на основни пазари

Печалбата на HSBC за 2016 г. се е сринала с 62%

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на британската банка HSBC поевтиняха с 4% във вторник, след като стана известно, че еднократни разходи и отписвания за няколко милиарда долара са сринали печалбата на кредитора за 2016 г. с 62% на годишна база до 7,1 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Британската банка обвини забавящия се икономически растеж на основните си пазари в Хонконг и Великобритания за спада на печалбата, както и обезценка на репутацията за 3,2 млрд. долара от частното си банкиране в Европа и влиянието от продажбата на дейността си в Бразилия.

Още по темата

Печалбата преди данъци от 7,1 млрд. долара през 2016 г. е с над 50% по-малка от прогнозата на анализаторите за 14,4 млрд. долара, сочат данни на Thomson Reuters, и е доста под печалбата в размер на 18,9 млрд. долара през 2015 г.

На коригирана база печалбата преди данъци се е понижила с 1% на годишна база до 19,3 млрд. долара.

Акциите на HSBC поскъпват стабилно след британския вот за излизане от Европейския съюз миналия юни. Във вторник обаче те понижиха цената си с 4% след представянето на резултатите, търгувайки се за 66,60 хонкг. долара в ранната търговия в Хонконг.

Във вторник банката обяви още, че ще изкупи обратно акции за още 1 млрд. долара, увеличавайки обратните изкупувания за 2,5 млрд. долара през 2016 г. Това също е под оценките на анализаторите, като Deutsche Bank и UBS очакваха, че HSBC ще изкупи обратно акции за между 2,5 и 3 млрд. долара през 2017 г.

Най-големият кредитор в Европа запази годишния си дивидент на ниво от 0,51 долара на акция, като банката заяви, че се чувства „уверена в поддържането на това ниво“.

Съотношението на базовия капитал от първи ред на HSBC е достигнало 13,6% към края на 2016 г. спрямо 11,9% година по-рано.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Още един енергиен гигант се готви да покаже червен картон на петрола