Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Печалбата на HSBC за тримесечието скочи пет пъти

Основна причина за отличното представяне на британската банка са резултатите ѝ от Азия

Печалбата на HSBC за тримесечието скочи пет пъти

Снимка: Архив Ройтерс

Голямата британска банка HSBC сигнализира в понеделник, че префокусирането ѝ върху Азия се отплаща богато. Печалбата за тримесечието е скочила почти пет пъти, създавайки добра основа, на която да стъпят новите лидери с плана си за растеж, преминавайки през труден период на следкризисно преструктуриране, коментира Ройтерс.

По-рано през този месец HSBC избра ветерана Джон Флинт за нов главен изпълнителен директор, след като новоназначеният председател реши да повиши вътрешен човек, който да доведе до ръст на приходите. Флинт ще поеме поста от февруари следващата година.

Още по темата

С Флинт, който е прекарал по-голямата част от кариерата си в Азия, и регионалния ветеран и председател Марк Тъкър начело, анализаторите очакват базираната в Лондон банка да се пренасочи по-сериозно към Азия, за да ускори растежа си.

HSBC се завръща обратно към ръста на приходите след период на по-широко преструктуриране след глобалната финансова криза от 2008 г., което включваше свиване на империята ѝ и преместване на фокуса на изток.

Печалбата преди данъците за тримесечието до края на септември възлиза на 4,6 млрд. долара спрямо 843 млн. долара през същия период на миналата година, обяви банката. Печалбата като цяло отговаря на оценките на анализаторите за 4,7 млрд. долара.

Печалбата през миналата година бе сериозно повлияна от еднократна загуба за 1,7 млрд. долара от продажбата на бразилското подразделение на HSBC и неблагоприятни валутни движения.

На коригирана база – изключвайки значителни еднократни ефекти – печалбата преди данъците е спаднала с 1,4% заради по-високи оперативни разходи в резултат на по-високите инвестиции.

Печалбата преди данъците за дейността в Азия се е увеличила с 10% по време на третото тримесечие до 4 млрд. долара, а в Европа банката е свила загубите си до 50 млн. долара от 1,6 млрд. долара преди година.

HSBC отбеляза 5-процентов спад на коригираните приходи от търговия с фиксирана доходност, валути и суровини през тримесечието. Някои от европейските ѝ конкуренти, като Barclays, отчетоха спад на същия бизнес с над 20% за периода.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата