IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на ING е нараснала с 39% в резултат на по-силно кредитиране

Банката инвестира в дигитални технологии, за да намали разходите и увеличава кредитирането на потребители и компании извън местния пазар

11:35 | 10.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият холандски кредитор ING Groep съобщи, че печалбата му преди данъците се е увеличила с 39% през първото тримесечие, подкрепена от силен ръст на заемите, икономии на разходите и по-високи приходи от пазарна дейност, предава Bloomberg.

Базисната печалба преди данъците е нараснала до 1,65 млрд. евро от 1,19 млрд. евро година по-рано, заяви базираната в Амстердам банка в съобщение от сряда. Това е над средната оценка за 1,48 млрд. евро на седем анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Ралф Хамерс инвестира в дигитални технологии, за да намали разходите и увеличава кредитирането на потребители и компании извън местния пазар. Макар че ING излезе от преструктуриране и държавна помощ с по-силни капиталови буфери, кредиторите в Европа са под натиск заради рекордно ниските лихвени проценти и се налага да намаляват разходите.

ING имаше силно първо тримесечие“, каза Хамерс в съобщението. „Приносът на банкирането на едро е особено силн, воден от по-високата печалба от финансовите пазари и комисионните“.

Хамерс използва дигиталните технологии, за да увеличава приходите, докато намалява разходите. Нетните приходи от лихви от кредитиране са нараснали до 3,35 млрд. евро през тримесечието от 3,25 млрд. евро година по-рано. Нетният марж на лихвите – разликата между печалбата от кредитирането и разходите за финансиране, се е увеличил до 1,52% от 1,51% за същия период на миналата година.

ING обяви планове през октомври за годишни икономии от 900 млн. евро през следващите 5 години, отчасти чрез елиминирането на 7000 работни места, или 13% от работната сила. Банката влага 800 млн. евро в цифрови технологии.

Съотношението на базовия капитал от първи ред на банката – показател за финансова сила – се е повишило до 14,5% от 14,2% в края на декември, което е доста над целта на ING за 12,5%. Съотношението на левъриджа, или капиталът като част от общите активи, е достигнал 4,5% спрямо 4,8% в края на декември.

Акциите на ING са поскъпнали със 17,4% от началото на годината досега, задминавайки сериозно ръста от 4% на индекса STOXX 600 Banks Index за същия период и давайки на банката пазарна стойност от около 60 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още